Гъсенички с кренвирш
Гъсенички с кренвирш
Източник: Beatris Qneva
Тип ястие: тестени
Кулинар: Beatris Qneva
време
30 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
лесна
1

Шупваме маята заедно с 1 с. л. захар и 1 с. л. брашно. Към брашното (количеството брашно е приблизително) прибавяме солта, захарта, млякото и шупналата мая. Омесваме тестото, като постепенно добавяме и краве маслото.

 

2

 

Така омесеното тесто слагаме в купа и покриваме с кърпа, оставя се да втаса (аз за по-бързо слагам във фурната на 50 С).

 

3

 

От бухналото вече тесто късам парче и оформям овална форма, отгоре поставям половин кренвирш и залепям краищата. С помощта на остър нож се правят 6 разреза, като се оставят 3 мм от края неразрязани.

 

4

 

Оформят се питките гъсенички, като се нареждат в шахматен ред и пак се оставят да втасат в тавата, в която ще се пекат. След това намазваме с яйце, по желание поръсваме настърган кашкавал и печем в загрята фурна около 20 минути.

 

5

 

Може да се използва готово тесто, така времето за приготвяне ще се намали.

 

Подобни рецепти
Любопитно