Готвенето изисква акуратност. Организирайте се
от Боян Кърпачев | 02 юни 2014
6 хитринки за бързо готвене

В материал отпреди няколко дни ви доказахме, че рязането на продуктите може да отнема значителна част от времето за готвене и ви показахме 5 начина за оптимизиране на процеса.

 

Сега на ред е темата за организирането на процеса по готвенето.

 

Освободете си пространство. Нужно е да разчистите целия плот, или поне достатъчно голяма част от него, за да не губите време по средата на готвенето в миене на ръце и освобождаване на още пространство.

 

Трябва да имате достатъчно място, за да можете да се развихрите. Не може да не ви се е случвало да започнете готвенето с голямо желание, а след това бързо да се изнервите и появилите се на нула време мръсни купички, бъркалки, дъски за рязане и т.н., които заемат цялото място на плота. Не го допускайте. Готвенето трябва да е успокояващо занимание.

 

 

Прочетете цялата рецепта преди за започнете да готвите. Много по-досадно ще ви бъде, ако започвайки да готвите видите, че сте забравили дадена съставка и няма как да продължите напред без нея.

 

 

Приведете всички съставки в състояние, годно за ползване.

 

 

Всички съставки трябва да бъдат на разположение пред вас, преди да започнете да готвите. Професионалните готвачи се отнасят с голяма сериозност към събирането на съставките, необходими за определена храна.

 

Те прекарват значителна част от времето да се уверят, че са напълно готови с тяхната предварителна подготовка преди да започнат "офанзивата" с приготвянето на обяда или вечерята.


Научете се на мултитаскинг.

 

 

Гответе възможно най-големи количества. Приготвянето на една голяма партида, например домашно сладко, ще отнеме доста по-малко време от завършването на три по-малки.

 

Гответе едно и също нещо. Повторението е майка на знанието. След само три приготвяния на едно ястие ще бъдете в състояние да оптимизирате процеса и съкратите времето за готвене.

 

Рецепти