Великденски кифлички
Великденски кифлички
Източник: Thinkstock/Guliver
Тип ястие: тестени
Националност: британска кухня
Празник: Великден
Кулинар: шеф Готвач
време
60 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
лесна
1

Сварете млякото, махнете от котлона и сложете маслото. Оставете да се охлади до стайната температура. Смесете 500 г брашно, солта, захарта и маята. Направете кладенче в центъра. Сложете топлото мляко, яйцето. Разбърквайте с дървена лъжица, докато вече може да се меси с ръце.

2

Извадете на набрашена повърхност и омесете добре. Трябва да стане гладко и еластично. Сложете го в намаслена купа, покрийте го и оставете да втаса.

3

Както е още в купата, сложете стафидите, портокаловата кора, ябълката (обелена и ситно нарязана) и канелата. Омесете още един път заедно с тези продукти. Оставете да втаса за още 1 час, покрито с добре намазнено фолио, за да не хване коричка.

4

Разделете тестото на 15 парчета (около по 75 г всяко). Направете ги на гладки топчици, като ги търкаляте на набрашнената повърхност. Наредете ги в една или две тави, покрити с хартия за печене, на разстояние едно от друго. И оставете за още 1 час, отново покрити.

5

Загрейте фурната на 200-220 С. Смесете останалото брашно с водата – това е сместа за кръстовете. Пастата трябва да е гъста. Сложете в пош или шприц, направете по два разреза във формата на кръст във всяка кифличка и ги напълнете с брашнена паста.

6

Печете за 20 минути на средното ниво във фурната.

7

Загрейте леко сладкото на котлона. Намажете всяка кифличка и ги оставете да изстинат.

Подобни рецепти
Любопитно