Баница с кренвирши и майонеза
Баница с кренвирши и майонеза
Източник: Сия Рибагина
Тип ястие: тестени
Кулинар: Сия Рибагина
време
60 мин.
порции
продукти
200 мл вода
400 гр. майонеза
4 бр. яйца
200 гр. кашкавал
3 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 с.л. сол
1 пак. мая
Начин на приготвяне
лесна
1

В купа се пресява брашното два пъти, прави се кладенче и се слагат солта, олио, оцет, сухата мая и с хладка вода се омесва всичко.

2

Замесва се средно меко тесто, като за да стане гладко, пухкаво и на конци, докато се меси се удря тестото от 50 до 100 пъти. Като се омеси, се остава да почине 30 минути.

3

В друга купа се разбиват яйцата, като се отделя 1 бр жълтък за намазване накрая. Добавят се настърганите кренвирши, майонезата и черен пипер.

4

Тестото се разделя на 8 топчета, всяко топче се разточва на много тънка, почти прозрачна кора, ако се скъса на места не е фатално.

5

Върху всяка кора се слага от плънката и се завива на руло, поопъва се леко, като първата кора се навива на охлюв в намазнена по-голяма тава, а останалите се навиват около първата.

6

Оставя се за още 30 минути, след което се намазва с жълтък. Пече се на 180 С до златиста коричка, преди готовност се поръсва с настърган кашкавал и се доизпича.

Подобни рецепти
Любопитно