Ангелска погача
Ангелска погача
Източник: Violeta Mateva
Тип ястие: тестени
Празник: Коледа
Сезон: зима
Кулинар: Violeta Mateva
време
60 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Маята се разбива в топлата вода със захарта и 2 с. л. брашно, докато стане на  кашичка. Оставя се за 10 минути да шупне.

2

Сипва се в брашното и се добавят заквасената сметана, прясното мляко, олиото и солата.  Замесва се меко тесто. Оставя се да втасва на топло 40 минути.

3

Разделя се на 8-9 равни части. Отделя се една част за средата, оформя се на лента, навива се на руло, а после се завива на охлюв. Поставя се в средата на намаслена тава.

4

От останалите 7 части се оформят подкови, като за целта всяка част се разточва на лента с дължина 50 см и ширина 6-7 см, намазва се с олио и се навива на руло. Краищата на полученото руло се изтъняват и се завиват навън като подкова. Подковите се подреждат в тавата, както е показано на снимката.

5

От последната част се оформят 7 топчета, които се овалват в семената и се поставят в подковите.

6

Погачата се намазва с жълтък, разбит с 1 с.л. вода. Поръсва се с украса по избор. 

7

Оставя се да втаса още 20 минути. След това се пече на умерена фурна до готовност. 

Подобни рецепти
Любопитно