Агне, пълнено с дреболии
Агне, пълнено с дреболии
Източник: Thinkstock / Guliver
Тип ястие: основно
Националност: българска кухня
Празник: Гергьовден
Сезон: пролет
Кулинар: шеф Готвач
време
> 90 мин.
порции
Начин на приготвяне
за майстор-кулинари
1

Изчистете и измийте агнето, посолете го отвътре

2

Сварете дреболиите в подсолена вода и ги накълцайте на дребни парченца

3

Запържете в част от маслото ситно нарязания лук

4

Прибавете ориза и също го запържете леко, сложете и дреболиите

5

Добавете черния пипер, солта, стафидите, а накрая - магданоза и джоджена

6

Налейте малко от бульона, в който са врели дреболиите

7

Задушете тази плънка във фурната

8

Тя е готова, когато оризът се полусвари

9

Напълнете агнето с плънката (зашийте отвора)

10

Поставетего в тава или пръстен гювеч върху клонки от бук или лозови пръчки (за да не залепва)

11

Намажете го с масло и го сложете във фурната да се пече

12

След като месото се зачерви, посолете го и налейте малко топла вода

13

Обливайте агнето от време на време със собствения сос

14

То е готово, когато получи червено-кафява хрупкава корица, а сосът му остане на мазнина

15

Поднесете нарязаните порции с гарнитура от плънката и със соса от печеното.

Подобни рецепти
Любопитно