7 причини да ядем повече суши
от Kulinar.bg | 25 август 2023
Ето кои са те

Сушито става все по-популярно и в България. Вие обичате ли суши? 

 

Обикновено хората са разделени на две части - такива, които го обожават и такива, които никак не го харесват. 

 

Ако сте от втория тип хора, надяваме се да промените мнението си за сушито след изчитане на тази статия. 

 

Защото сушито не само е вкусно (да, наистина е вкусно), но е и супер полезно. И сега ще ви дадем точно 7 доказателства за това.

 

1. Подобрява храносмилането

 

Водораслите в сушито подобряват храносмилането и предотвратяват проблеми със стомаха. Консумацията на суши два пъти в седмицата е достатъча, за да поддържате храносмилателната си система добре функционираща. 

 

2. Има високо съдържание на протеини

 

А протеините са важни за доброто функциониране на мускулите. Освен това помагат на организма да се възстанови след тежки физически упражнения. За да си набавите нужните протеини избирайте суши с риба тон и избягвайте това със скариди и хрупкава риба, тъй като те са пържени. 

 

3. Предпазва сърцето

 

Доказано е, че редовната консумация на суши подобрява здравето на сърцето. Още по-добре е, ако сушито е с кафяв ориз - това поддържа нивата на холестерола. Авокадото също е отличен източник на омега-3 мастни киселини и пазят сърцето. 

 

 

2514

photl.com

 

4. Богато на важни микроелементи

 

Водораслите в сушито са богато на йод, магнезий, мед. Консумацията на тези микроелементи в умерени количества повишава енергията, подобрява настроението, предпазва сърцето и поддържа храносмилателната система. 

 

5. Съдържа мощни антиоксиданти

 

Особено сушито, което е приготвено с пресни зеленчуци, е изключително богато на антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали и ви карат да се чувствате добре. Освен това предпазват от голям брой болести включително болести на сърцето и рак. 

 

6. Естествен източник на енергия

 

Това се дължи на ориза и зеленчуците. Въглехидратите в ориза зареждат тялото с енергия и ви поддържат сити. Зеленчуците също повишават нивата на енергия. 

 

7. Ниско калорично е

 

Е, не всички ролца, но повечето са ниско калорични. Избирайте такива с риба и много зеленчуци. Избягвайте сосовете, макар и да са вкусни. Също така имайте предвид, че тези с кремообразен пълнеж също са по-калорични, затова внимавайте и с тях. 

 

34308

sxc.hu

Рецепти