7 грешки на готвенето със зехтин
от Kulinar.bg | 15 юли 2014
Не ги допускайте, за да се насладите на пълните му качества

Студено пресованият зехтин може да се нарече и едно от 7-те чудеса в кулинарията.

 

Няма да е преувеличено, заради всичките му полезни свойства. Готвенето със зехтин, обаче, често бива погрешно практикувано.

 

Вижте кои са най-честите грешки и, ако ги допускате, сега е моментът да се отучите да го правите.


Купувате зехтин в пластмасова опаковка или в прозрачно стъкло

 

Зехтинът има двама врагове – светлината и кислородът. Те са причина за гранясването му.


Съхранявате зехтина в близост до топлина

 

Топлината от печката или директната слънчева светлина от прозореца повреждат полифенолите, съответно ароматът се разваля и влошава.


Съдите за зехтина по цвета

 

Цветът не е индикация на качеството на продукта. Той може да покаже единствено кога е събрана реколтата от маслини и кога е пресиран продуктът.


Използвате един и същи зехтин за всичко

 

Този, който слагаме в салататите не е същият, който трябва да ползваме, в готвенето. За салатени дресинги и паста, изберете такъв с по-изразен аромат.


Готвите с него на висока температура

 

Топлината може да развали свойствата му, да унищожи полезните антиоксиданти. Не повече от 180 С е препоръчителната температура за готвене със зехтин.


Готвите с деликатни видове зехтин


 

Тези с по-мек вкус не трябва да се излагат на топлинна обработка. В противен случай жертваме техните качества – вкус и аромат.


Държите ги прекалено дълго

 

Това е нещо, което не се случва толкова често, но все пак е добре да знаем, че срокът е максимум 24 месеца.

 

Рецепти