5 причини да ядем кедрови ядки
от Kulinar.bg | 20 октомври 2014
Колкото се може по-често

Кедровите ядки се наричат така малко некоректно, тъй като това реално е ядивното семе на боровете.

 

Те са изпълнени с полезни вещества и вкусове, които ги правят чудесна добавка към супи, салати и паста.

 

А защо не и като закуска между храненията. Както и да ги добавим в храната, то те ще бъдат супер полезна съставка.

 

Ето и какво точно ще ни донесат кедровите ядки.

 

Потискат апетита

 

Пиноленовата киселина, която всъщност е мастна киселина, помага за намаляване на апетита и максимална обработка на храната, която поемаме.

 

Намаляват риска от сърдечни болести

 

Подобно на някои други ядки, и кедровите имат способността да предпазват сърцето от различни болести. Освен полезните мастни киселини, в кедровите ядки има витамини и минерали, антиоксиданти, които са полезни за работата на сърцето. Освен това кедровите ядки имат способността да намаляват нивата на лошия холестерол и да повишават тези на добрия.

 

Правят ни да изглеждаме по-млади

 

Тялото ни произвежда свободни радикали, когато преработва храната, или пък е подложено на външни вредни фактори като пушене или радиация. Освен, че това може да е причина за сериозни заболявания, влиянието на тези свободни радикали ни състаряват. Кедровите ядки съдържат витамин Е – антиоксидант, който ни пази директно от влиянието на свободните радикали.

 

Подобряват зрението 

 

Това се дължи на високото съдържание на витамин А, за който знаем, че се нарича не случайно "витаминът на зрението". Това е витаминът, който предпазва очите от вредното действие на UV-лъчите.


Дават добра енергия


Кедровите ядки са пълни с протеин и магнезий, като тези две съставки са основите източници на енергия.

Рецепти