4 прости начина да промените напълно вкуса на всяко ястие
от Анна-Мария Мелуки | 24 август 2015
За да е още по-вкусно

Ако чувствате, че готвите постоянно едни и същи ястия, с един и същ вкус, въпреки многобройните ви намерения да опитате нещо ново или поне да разнообразите диетата си, не се плашете! Тук ще ви предложим 5 основни съставки, чрез които можете да промените светкавично вкуса на която и да е гозба.

 

Тези подправки не само ще ви позволят да продължите да приготвяте храната както преди и както вашите близки я обичат, но и ще добавят нещо ново, интересно и екзотично като усещания на Вас и на всеки около Вас. 


За да усетите вкуса на Индия и Тайланд, пробвайте с кокос.


Заместете сметаната за готвене с кокосово мляко във всякакви сосове, яхнии или супи. Ако добавите към млякото и малко къри, например в пилешка яхния, супа от тиква или моркови, ястията ще получат богат индийски привкус. Можете към кокосовото мляко да включите и малко босилек, чили, кориандър или дори лимонена трева, когато приготвяте ориз, паста, месо или зеленчуци. Така ще получите блюдо, вдъхновено от Тайланд. 


Ако ви привлича екзотиката на Близкия изток, добавете кимион.


Тайната на страхотния вкус на Близкоизточната кухня се крие в смесите от различни местни подправки, като най-характерната и най-изпъкващата е кимионът. Само една чаена лъжичка е всичко, от което имате нужда за ястия от пилешко или агнешко месо, в риба, зеленчукова яхния или супа, или в печено. Така ще придадете и опушен вкус. Можете също да смесите изсушен кимион с малко кориандър, червен пипер, джинджифил, лук или чесън за по-голям ефект. 


3573

люба грънчарова


Ако сте пленени от Япония и Китай, то соевият сос и сусаменото олио са вашите съставки. 


Ако вместо печено пиле или пържола на скара, риба или зеленчуци, искате да забъркате стър фрай, само е нужно за час да мариновате месото в смес от две супени лъжици соев сос и сусамено олио. Добре допълват вкуса пресен джинджифил и чесън. А за да имате пълноценно азиатско ястие, сервирайте допълнитело и ориз. Гарнирайте с нарязан пресен лук, ако искате да развихрите въображението си. 


Ако сте фен на испанската и унгарската кухня, червеният пипер ще свърши работа.


Червеният пипер е универсална подправка, която се използва много в Европейската кухня – от Испания до Унгария. Можете да опитате с обикновен или лют, или дори с опушения испански вариант пиментон. Всичките те се намират навсякъде, из всеки щанд за подправки. Две супени лъжици добавят богата наситеност на яхнията, рагуто или соса. Червеният пипер върви също на риба, червено месо, пиле или постно ястие.

 

А вие какви подправки използвате, за да промените вкуса на Вашите гозби?

Рецепти