4 грешки при съхранение на масло
от Kulinar.bg | 13 март 2016
Извън хладилника

Свикнали сме да държим маслото в хладилника, но истината е, че на много места вече се среща съвет за съхранение на масло извън хладилника, на стайна температура. Мислим си, че мястото му е на студено, тъй като ще се развали извън него, но не е съвсем така.

 

Да, повечето млечни продукти се развалят, когато не се държат на студено, но има и още една истина, която важи за маслото и ние ще ви я споделим веднага.

 

Маслото е 80 % мазнини и минимално количество вода. Това може да се окаже опасно, заради факта, че това е добра среда за развитие на бактерии, особено, ако го сложим в близост до уред, излъчващ топлина.

 

Затова има 4 правила, които е добре да изпълняваме, за да нямаме проблеми с любимото масло. Ако винаги имаме меко масло, това ще ни улесни за онези рецепти, в които има изискване да се ползва масло на стайна температура. Тъй като това условие почти винаги ни убягва и забравяме да си подготвим маслото предварително.

 

Тогава какво правим – слагаме го в близост до фурната или радиатора, за да се загрее, но вероятността да го забравим е голяма. А тогава става и голямата пакост – разтекло се масло и голямото чистене след това.

 

 

Ако ще готвите с обезсолено масло, не трябва да престоява повече от 2 часа. В противен случай е добре да използвате масло със сол, тъй като тя е тази, която ще го предпази от развитие на бактерии.

 

Ако държите маслото в контейнер с прозрачен капак, това може да е проблем. Трябва да увиете хубаво с алуминиево фолио и хартия, за да не влиза светлина и въздух. Тъй като те са причината за развалянето му.

 

Ако кухнята е прекалено топла – над 21-22 С, не е добра идея да се съхранява масло извън хладилника.

 

 снимки: sxc.hu 


Ако спазвате тези правила, то маслото може да остане свежо и годно до 10 дни. В противен случай, най-добре не дръжте масло извън хладилника за повече от 2 дни.

 

Е, вие бихте ли се съгласили с казаното дотук, или сте привърженици на изстудяването на маслото?  

Рецепти