Уникалните френски сирена
от Kulinar.bg | 12 юли 2014
И вълшебството на консумацията им

Ако и вие сте фенове на френските сирена, то не може да пропуснете тази статия.

 

Своеобразен пътеводител в света на френската кухня, и в частност на уникалното отношение, което имат французите към консумацията на сирена.

 

Как точно се сервира и консумира и кои сирена да опитате, когато отидете във Франция, ще ви покажат нашите приятели от Peika.bg в една истински вдъхновена статия.


Как се яде френско сирене?

 

Първото нещо, което трябва да знаете за френското сирене, е че то е ястие. Когато се яде сирене, то е центърът на вниманието и основното нещо на масата.

 

Французинът никога не яде сиренето като добавка. Според френската традиция редът на сервиране е: предястие, риба, основно ястие, сирене, десерт, кафе. Повечето сирена се поднасят заедно, обикновено върху дървена дъска.

 

Заедно със сиренето се поднасят хляб и вино. Виното подсилва и обогатява вкуса на сиренето, а хлябът е нарязан на малки хапки, които се използват, за да се избегне смесването на вкуса на различните сирена - преди да вкуси от ново сирене, французинът изяжда малко парченце хляб.


Толкова много сирена, кои да опитам?

 

Едно от затрудненията, с които ще се сблъскате, е огромното разнообразие от сирена. За ваше улеснение следва списък с 10 сирена, които трябва непременно да опитате:


1. Комте (Comté) - твърдо жълто сирене, със силен, характерен вкус и аромат; нарязано на тънко е най-подходящо за сухи червени вина.


2. Бри (Brie) - меко сирене, покрито с твърда бяла коричка; подходящо за сухи и полусухи вина.


3. Кабеку (Cabécou) - име на група от сирена, които са направени от козе мляко, силно миризливи и обикновено се продават в пакет от няколко малки кръгли питки. Сервира се като десерт със сладко или с мед, като всяка питка е една порция. Подходящо е за десертни вина.


4. Камембер (Camembert) - светло, меко сирене с бяла кора; сервира се разтопено или на плато, подходящо е за всякакъв вид вино.


5. Ементал (Emmental) - твърдо жълто сирене, сервира се нарязано на плато, подходящо е за всякакъв вид вино.


6. Рокфор (Roquefort) - синьо сирене с дупки, сервира се нарязано на плато, подходящо е за всякакъв вид вино.


7. Сент Агюр (Saint Agur)- високомаслено синьо сирене, сервира се както нарязано, така и за мазане; подходящо е за сухи вина. 


8. Булет д’Авен (Boulette d’Avesnes) - сирене, което още по време на втасването е смесено с подправки, и накрая е оваляно в паприка, подходящо е за всякакви вина.


9. Том от Пиринеите (Tomme des Pyrénées) - идващо от френските Пиренеи, това фино сирене има лек аромат и вкус, подходящи за сухи вина.


10. Сент Албре (Saint Albray) - меко сирене със силен аромат и оранжева кора, подходящо за сухи и полусухи вина.

 

Научете и няколко от най-популярните рецепти с френско сирене в най-добрия сайт за туризъм.

 

Рецепти