Пълнени чушки с кайма и ориз
Пълнени чушки с кайма и ориз
Източник: Мария Калайджиева
Тип ястие: основно
Националност: българска кухня
време
70 мин.
порции
продукти
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Първо трябва да се приготви плънката за чушките като междувременно, ако се използват замразени чушки, се изкарват от фризера.

2

Нарязаните на ситно лук и моркови се запържват за кратко в олио. Добавя се измитият ориз и така, докато стане съвсем леееко златист.

3

След това слагаме и каймата, която е добре омесена и във вид на трохи, да се позапържи.

4

Добавят се червеният пипер, солта, черният пипер, джодженът и настърганият домат, а към тях - и около 150 мл. вода.

5

В този вид се оставя на по-слаб огън, докато поизври водата. Накрая се слага настърганият чесън, чубрицата и босилекът и се оттегля от огъня.

6

С приготвената плънка се пълнят предварително измитите и осолени чушки. Подреждат се в намазнена тава, може да се полеят леко с олио.

7

Дъното на тавата се покрива леко с вода. Чушките се пекат в предварително загрята фурна на 180 С за около 50 минути.

8

Готовите чушки могат да се сервират с таратор, салата или сос по желание.

Подобни рецепти
Любопитно