Пребори депресията. Стани градинар
от Kulinar.bg | 15 юли 2013
Анкета доказва, че градинарите са по-малко склонни към депресия

Всеки човек има свои собствени методи, чрез които преборва състоянията на депресия, отчаяние, меланхолия, напрегнатост.

 

Сред тях най-често са чашата любимо алкохолно питие в края на работния ден, посещаването на фитнес залата или пък разходката на домашния любимец.

 

Съществува един начин обаче, който обединява в себе си полезното (намаляване нивата на стрес) с приятното (красиви и често вкусни резултати).

 

Става въпрос за градинарството, което може да се случва дори на терасата, при липса на друга алтернатива в градските условия.

 

Великобритански учени решават да докажат това твърдение по научен път, извършвайки анкета, в която участват 1500 души, съобщи BBC News.

 

Любопитно е, че градинарите, които често работят в градината си, показали много по-малка вероятност да се чувстват депресирани.

 

Това са 80% от участвалите в запитването. Градинарят Монти Дон споделя, че от 30 години се бори с депресията, но нищо не му е помогнало толкова, колкото земята.

 

"Имам усещането, че земята лекува. Когато ръцете ти докоснат почвата, имаш чувството, че се презареждаш. Ти се грижиш за земята, а тя – за теб", споделя Дон, който е и автор на книги по темата.

 

Взимайки предвид и фактът, че все повече хора стават последователи на органичното земеделие, резултатите от анкетата не бива да изненадват никого.

 

А ако все още нямате градина в дома си, можете да изберете един от следните начини да отгледате нещо красиво и зелено вкъщи.

Рецепти