Празнична погача
Празнична погача
Източник: Сия Рибагина
Тип ястие: тестени
Националност: българска кухня
Празник: Коледа
Кулинар: Сия Рибагина
време
> 90 мин.
порции
продукти
1 с.л. оцет
20 мл олио
2 бр. яйца
20 гр. сусам
50 гр. масло
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
42 гр. мая
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Брашното (1кг - останалото е за разточване) се пресява 3 пъти, прави се кладенче, слагат се яйцата, киселото мляко, оцет, сол и маслото.

2

Прясното мляко се затопля и в него се разтваря маята с 2 с.л.брашно и захарта, оставя се да шупне и се прибавя постепенно към брашното, като се замесва меко тесто, което да не лепне по ръцете. Докато се меси, се бие (удря) в масата или плота 100 пъти, така ще се разточва по-лесно и питата ще стане пухкава и на конци.

3

Тестото се покрива и оставя за час да удвои обема си. Оформянето е по желание. Аз оформих по идея на Валентина Зуркан по следния начин:

4

Разделих тестото на 10 еднакви топки. Взех три от тях и всяка разточих на кора с диаметър на чиния, по-малък от този на тавата, в която ще пека. Слагат се корите една върху друга и се поставят в намазнена тава. Реже се на кръст, като не се стига до края на кората, след това се правят още два разреза, така че да минават през средата на получените преди това триъгълници. Трябва да се получат общо 8 триъгълника. Прави се прорез в средата на всеки триъгълник, като отново не се стига до края.

5

С ръка се хваща всеки един и се обръща навън, а като се обърнат всички, трябва да се получи нещо като звезда.

6

С пръсти леко се разширява прореза, върха се извива надолу и се прокарва през него, издърпва се леко. По същия начин се оформят всички връхчета.

7

За оформянето в средата се взимат четири топки, които също се разточват на кръгли кори, слагат се една върху друга и се режат по същия начин като предишните, само че този път се правят разрези до края и триъгълниците се отделят един от друг.

8

Правят се пак прорези на всеки и се прокарват върховете през тях. Всяко едно подреждаме в средата между другите.

9

Две топки се разточват на две кори, слагат се една върху друга и по същия начин се оформят но по-малки, които се поставят между останалите в тавата, а в центъра и отстрани се слагат топченца от останалата последна топка тесто.

10

Цялата пита се намазва с яйчен жълтък, размесен с малко олио, и се ръси със сусам.

11

Пече се на 170 С 40 минути.

12

Весели празници :)

Подобни рецепти
Любопитно