Не е нужно да си нинджа, за да обелиш ананас
от Kulinar.bg | 27 юни 2013
Ето как лесно да се справите с тази задача

Хапва ли ви се сочен, пресен, току-що обелен ананас? Да? Отидете до магазина и смело си купете един!

 

И тук, готови сме се да се обзаложим, ще се намерят доста от вас, които ще възкликнат, че в никакъв случай няма да се наемат с тази задача.

 

Защото обвивката на ананаса е истинско предизвикателство за повечето хора, независимо колко търпеливи са те.

 

В този момент отрядът за бързо реагиране на Kulinar.bg ще се включи с няколко стъпки, които да ви отведат до лесното справяне със задачата.

 

Сами ще се убедите, че не е толкова сложно и дори ще се превърне в любимия плод за вкусна плодова салата на цялото семейство.

 

Ето как трябва да процедирате.

 

Изберете хубаво узрял ананас. Тестът за проверка е леко да натиснете с палците си няколко от квадратчетата по кората на плода, ако пружинират, значи е достатъчно узрял.

 

Въоръжете се с остър нож и срежете "капачето" на ананаса – там където се намират зелените листа.

 

Повторете същото и с долната част на плода. Така ще остане стабилен в чинията, докато го обработвате.

 

 13043

 

Сложете го да застане на долната си част и започнете да режете кората. Като внимателно следвате естествената извивка на ананаса. Получават се тънки, продълговати слайсове. Старайте се да режете максимално тънки парчета, за да не се хаби и от плода.

 

13044

 

Когато сте го обелили от всички страни, започнете да режете парчета. Започнете отгоре надолу към чинията, като се стараете ножа да е на 1.5 сантиметра от ядрото на ананаса.

 

Това се прави с цел да се избегне твърдата част, която не е приятна за хапване. Получават се парчета, подобни на тези, които се оформят при рязане на пъпеш.

 

13042

 

Оттук процедурата е ясна – нарежете всяко едно парче на по-малки триъгълници.


Има и втори вариант за оформяне на парчета. Като разрежете на две половини плода и тогава вътрешността ще се отдиференцира, заради по-белия си цвят. Но тогава парчетата няма да задоволят естетически сетивата ви.

 

13045

 Снимки: WikiHow

 

Сега, когато имате прекрасни парчета сочен ананас, остава само да решите как ще си го хапнете.

 

Пресен с малко сладолед, поръсен с топинг от малини или на каквото е способно въображението ви.

 

А тук вижте как да си направите кошница от ананас.

 

Във видеото можете да видите нагледно как изглежда цялата процедура.

 

Рецепти