Хапва ли ви се сочен, пресен, току-що обелен ананас? Да? Отидете до магазина и смело си купете един!
И тук, готови сме се да се обзаложим, ще се намерят доста от вас, които ще възкликнат, че в никакъв случай няма да се наемат с тази задача.
Защото обвивката на ананаса е истинско предизвикателство за повечето хора, независимо колко търпеливи са те.
В този момент отрядът за бързо реагиране на Kulinar.bg ще се включи с няколко стъпки, които да ви отведат до лесното справяне със задачата.
Сами ще се убедите, че не е толкова сложно и дори ще се превърне в любимия плод за вкусна плодова салата на цялото семейство.
Ето как трябва да процедирате.
Изберете хубаво узрял ананас. Тестът за проверка е леко да натиснете с палците си няколко от квадратчетата по кората на плода, ако пружинират, значи е достатъчно узрял.
Въоръжете се с остър нож и срежете "капачето" на ананаса – там където се намират зелените листа.
Повторете същото и с долната част на плода. Така ще остане стабилен в чинията, докато го обработвате.
Сложете го да застане на долната си част и започнете да режете кората. Като внимателно следвате естествената извивка на ананаса. Получават се тънки, продълговати слайсове. Старайте се да режете максимално тънки парчета, за да не се хаби и от плода.
Когато сте го обелили от всички страни, започнете да режете парчета. Започнете отгоре надолу към чинията, като се стараете ножа да е на 1.5 сантиметра от ядрото на ананаса.
Това се прави с цел да се избегне твърдата част, която не е приятна за хапване. Получават се парчета, подобни на тези, които се оформят при рязане на пъпеш.
Оттук процедурата е ясна – нарежете всяко едно парче на по-малки триъгълници.
Има и втори вариант за оформяне на парчета. Като разрежете на две половини плода и тогава вътрешността ще се отдиференцира, заради по-белия си цвят. Но тогава парчетата няма да задоволят естетически сетивата ви.
Снимки: WikiHow
Сега, когато имате прекрасни парчета сочен ананас, остава само да решите как ще си го хапнете.
Пресен с малко сладолед, поръсен с топинг от малини или на каквото е способно въображението ви.