Наръчник на бармана: Магията на кюрасото
от Kulinar.bg | 24 юни 2013
Днес, нито един „уважаващ себе си“ бар, не може да съществува без него

Една от най-известните и често използвани съставки в много коктейли е кюрасото. Напитката е член на семейството на ликьорите Трипъл сек, известни със свежия си цитрусов вкус.

 

В много случаи, то остава недооценено в коктейлите. За да поправим тази грешка, ще ви разкажем малко повече за ароматния ликьор.

 

В оригинал течността е безцветна, но за да се постигне атрактивен вид на коктейла, приготвен с кюрасо, се прибавят различни оцветители. Най-често се слагат син, червен, оранжев или зелен цвят.

 

Суровината, използвана за направата на ликьора, са накиснати и дестилирани кори на растението Лараха. Вид, подобен на портокал, но горчив на вкус. Расте на о. Кюрасао, разположен в Карибско море, в близост до Венецуела.

 

През 16 век сочните плодове са донесени на острова от испански колонизатори. Но под въздействието на сухия и тропичен климат, който се оказва и неблагоприятен, плодовете закърняват и стават горчиви.

 

Толкова горчиви, че някои казват, че могат спокойно да се ядат в шоуто "Фактор страх". Години по-късно някой забелязал, че кората на плодовете съдържа много приятни и ароматни сладки масла.

 

И ето така се родило кюрасото. Най-често използваният вид е синият. Вече споменахме, че цветът се дължи на оцветител, добавен в иначе безцветната течност.

 

Сладкият ликьор не успял да спечели сърцето на местните островитяни, които предпочитали вкуса на рома или холандската бира.

 

Бил известен само на ценителите на ликьорите, докато идея не осенила холандска фирма и не се "родило" синьото кюрасо. И така, напитката с нездрав, съмнително син цвят, както я определят някои скептици, и приятен портокалов вкус, започнала да се разпространява с бързи темпове.


Днес, нито един "уважаващ себе си" бар, не може да съществува без нея. Разбира се, и тук максимата "колкото по-скъп, толкова по-добре" важи с абсолютна сила, както е при повечето алкохоли.


Да си дойдем на думата, както се казва. Ето ги и едни от най-известните коктейли, разкриващи интересния вкус и атрактивен вид на кюрасото:


Kоктейл "Синьо Мартини" (Martini Blue)


Коктейл "Синият сапфир" ("Blue Sapphire")


Коктейл "Черната лагуна" ("Dark Lagoon")

Рецепти