Направи си сам: кафява захар
от Kulinar.bg | 08 септември 2014
В домашни условия

Ние сме попадали в една много неприятна ситуация, в и вие обзалагаме се.

 

А именно – започвате да приготвяте някакъв десерт и установявате, че един от продуктите ви липсва.

 

Съвсем скоро ни се случи липсата да е на кафявата захар. Знаете, че тя е тази, която прави текстурата на сладките и сладкишите мека и лепкава. И ако не я добавим в рецептата, просто резултатът няма да е този, който очакваме.

 

Затова ще ви разкрием как можете да си я направите в домашни условия. Е, стига да имате меласа у дома.

 

Това е продукт, който все повече се използва в кулинарията, а всеки уважаващ себе си домашен кулинар, вече се е заредил с нея.

 

Тя също може да участва самостоятелно в десертите като подсладител. Нейната лепкава текстура прави някои рецепти просто неустоими.

 

И така, какво да правим с липсващата кафява захар.

 

Трябва ни 1 чаша бяла кристална захар и една лъжица меласа.

 

В една средна по големина купа смесете захарта и меласата. В началото може да ви стори, че никога няма да се хомогенизират, но не се отказвайте. Разбъркайте добре (може да ползвате и миксер). Разбърквайте, докато се получи еднородна смес.

 

Ако искате да получите тъмнокафява захар, тогава сложете още една лъжица меласа.

 

След това остава да я добавите в рецептата, която започнахте преди, да установите, че захарта е свършила :)

 

Можете и да оставите захарта за по-късна употреба. Сложете я в добре затварящ се контейнер или найлонова торба с цип, който ще я предпази от влагата.

 

А сега е време да си направим и няколко много вкусни десерта с участието на лепкавата и апетитна кафява захар :)

 

брауни с глазура

 

шоколадов кейк с банан и кафе

 

морковени палачинки с кленов сироп и крема сирене

 

традиционен маймунски хляб

 

сладки с авокадо и крема сирене

Рецепти