Какво представляват тънките арабски хлебчета?
Оказва се, че те се правят от същото тесто, от каквото бабите ни точат баница.
Съставките са три - брашно, вода и малко мазнина. Има и сол, но понеже моята кухня е безсолна, я пропускам.
След като узнах тази проста работа, реших, че ще вечеряме дюнери, само че приготвени у дома, а не закупени от дребен, черен човек със съмнителна хигиена и неизрязани нокти.
Продукти за 8 питки:
250 гр. бяло брашно тип 500
1 ч.ч. без един пръст хладка вода
2-3 с.л. зехтин
щипка сол
Брашното се пресява в купа, оформя се кладенче. В средата се сипва мазнината и малко по малко се добавя водата, като едновременно с това се замесва.
Трябва да се получи меко, еластично тесто. Оставя се в похлупен съд на топло, да се отпусне за 30 минути.
Тестото се разделя на 8 части. Всяка от тях се разточва на тънка, кръгла кора.
Запича се за съвсем кратко и от двете страни в сух тиган с незалепващо покритие. Трябва да се внимава, защото ако се остави по-дълго на огъня, хлябът ще стане трошлив и няма да може да се загъва!
Изпечените питки се похлупват, за да не изсъхнат. Плънката е обичайната: пилешко, картофки, свежа салатка и чеснов сос.
Пилешкотоприготвих така: избрах пържоли от бут, заедно с кожата, които подправих с черен пипер и кимион и запекох на оребрен тиган. После ги нарязах на тънки ленти.
Картофките са бланширани за пържене, но аз ги приготвих като ги изсипах, както са си замразени, в тава на един ред без допълнителна мазнина и ги изпекох на 250 градуса във фурната.
Салатата е китайско зеле.
Сосът е млечен, приготвен от заквасена сметана, кисело мляко и чесън, но после се сетих, че би било по-добре да е от кисело мляко и сусамов тахан.
Подреждаме плънката в питка и завиваме. Финалният резултат: