Най-скъпото сирене в света ще ви смае
от Kulinar.bg | 12 декември 2012
...защото се прави от магарешко мляко

Скъпите продукти винаги привличат интерес, независимо от това, дали планирате да си ги купите или просто трупате любопитна информация. В тази връзка, знаете ли кое е най-скъпото сирене в света? То не е френско, а идва от братска Сърбия и се прави от ... магарешко мляко.

 

Фермата-производител се намира в Засавица – един от най-известните сръбски резервати, който се е превърнал и в гореща дестинация за еко туризъм. Твърди се, че сиренето, произвеждано там, е наистина отлично на вкус, много фино, и магаретата, които дават млякото за него, са винаги щастливи. Няма и как да бъде другояче, защото един килограм от тяхната продукция струва 1000 евро. За производството на една еднокилограмова буца магарешко сирене са нужни 25 литра мляко.

 

Този факт се дължи на ниската масленост на млякото и на това, че по принцип магаретата не са млекодайни животни, и заради това дават доста малко мляко. За високата цена допринася и фактът, че за производстото на магарешко мляко трябва да се плащат много лицензи.

 

 

Специалистите по сирене твърдят, че магарешкото бяло сирене наподобява вкуса на испанския сорт Манчего, но балканският продукт е по-въздушен и с по-дълбок и богат вкус.

 

В div.bg ще откриете и видео, на което се вижда как точно се доят магарета.


Скоро очаквайте да научите и кой е най-скъпият стек в света.

 

Рецепти