Най-полезните ядки
от Мартина Николова | 17 февруари 2014
С които ще живеем по-дълго

Темата за дълголетието винаги е интересувала всички ни. Представете си да имаше храна, или цяла категория храни, които да удължаваха живота?! Ами, добрата новина е, че има.

 

Ново изследване, публикувано в New England Journal of Medicine (NEJM) (Медицински журнал на Нова Англия), показва, че хора, консумирали 30 г ядки всеки ден, имат 20% по ниска смъртност.

 

Освен това откритие за дълголетието, което ни нисят ядките, учените напомнят и предишни заключения, причисляващи ядките към една от най-полезните храни. Тъй като предпазват и намаляват риска от развитие на различни болести, като рак, инсулт и сърдечни проблеми.

 

Ядките подобряват и метаболизма. Това твърдение бе подкрепено с научно доказателство – хора, консумиращи по 50 г орехи на ден в рамките на 8 седмици ще подобрят нивата на холестерол и триглицериди в кръвта.

 

Авторите на проучването са на мнение, че това се дължи на здравословните полиненаситени мазнини, които съдържат орехите.

 

Към тези полезни свйства добавяме и фибрите, протеините, витамините и минералите – фосфор, магнезий и селен и др., имащи ключова роля за дълголетието на нас, човеците.

 

Трябва да направим и едно уточнение – ядките са висококалорични, затова е важно да се внимава с грамажа.

 

Ето и някои от най-консумираните видове ядки и техните калорийни стойности.

 

Калориите са измерени за 1 унция (30 грама): 

 

шамфъстък – 161 кал

 

фъстъци – 162 кал

 

бадеми – 170 кал

 

кашу – 157 кал

 

орехи – 185 кал

 

Когато ви се хапва нещо във времето между храненията, изберете една малка шепа от любимите си ядки, вместо да залагате на чипс, солети или бисквити.

 

Рецепти