Как да си направим формичка за крекери рибки, а след това и тях
от Kulinar.bg | 17 февруари 2014
И никога повече няма да си купим от магазина

И вие ли, като нас, винаги първо похапвате крекерите с форма на рибки от кутията? По необясними причини, те са по-вкусни!

 

Както с всички снаксове обаче, не са особено полезни.

 

Съдържат неясни количества сол, захар и консерванти, така че по-добре е да си ги приготвяме сами.

 

Дори не е необходимо да си купуваме формичка, с която да изрежем рибките. Нея също можете да си направим сами у дома, с подръчни материали.

 

Ще са ни необходими следните неща:

 

1 кутийка от бира/ безалкохолно

 

здрави, остри ножици

 

телбод

 

Първо трябва да отрежем кутийката през средата. След това правим напречен разрез ето така:

 

 

Подравняваме двата края.

 

Внимателно извиваме тенекията в тази форма и съединяваме с помощта на телбод.

 

 

 

Това е! Вече си имаме формичка за крекери-рибки.

 

 Източник: http://makingdowiththenotsonew.blogspot.com

 

А тях как да си ги направим?

 

Необходими продукти:

 

½ ч.ч. брашно тип 500

 

½ ч.ч. пълнозърнесто брашно

 

4 с.л. масло, нарязано на малки парченца

 

230 грама рендосан кашкавал

 

1 ч.л. сол

 

½ ч.л. черен пипер

 

вода

 

чесън на прах (по желание)

 

Начин на приготвяне:

 

Загряваме предварително фурната на 170 С.

 

Смесваме брашната, маслото, кашкавала и пипера в кухненски робот. Ако сместа не се получи добре, добавяме малко вода с лъжица, докато стане еднородна смес.

 

Увиваме сместа с прозрачно фолио и прибираме в хладилника да се охлади поне за половин час. Колкото по-дълго престоява, толкова по-добре.

 

Набрашняваме чиста повърхност. Разточваме тестото на максимално тънка кора. Изрязваме рибки с помощта на формичката.

 

Печем крекерите 15 минути, или до покафеняване.

 

Може да ги съхраняваме няколко дни в съд с плътно затваряне. Овлажняват се бързо, така че най-добре ги унищожим, докато са съвсем пресни!

Рецепти