И вие ли, като нас, винаги първо похапвате крекерите с форма на рибки от кутията? По необясними причини, те са по-вкусни!
Както с всички снаксове обаче, не са особено полезни.
Съдържат неясни количества сол, захар и консерванти, така че по-добре е да си ги приготвяме сами.
Дори не е необходимо да си купуваме формичка, с която да изрежем рибките. Нея също можете да си направим сами у дома, с подръчни материали.
Ще са ни необходими следните неща:
1 кутийка от бира/ безалкохолно
здрави, остри ножици
телбод
Първо трябва да отрежем кутийката през средата. След това правим напречен разрез ето така:
Подравняваме двата края.
Внимателно извиваме тенекията в тази форма и съединяваме с помощта на телбод.
Това е! Вече си имаме формичка за крекери-рибки.
Източник: http://makingdowiththenotsonew.blogspot.com
А тях как да си ги направим?
Необходими продукти:
½ ч.ч. брашно тип 500
½ ч.ч. пълнозърнесто брашно
4 с.л. масло, нарязано на малки парченца
230 грама рендосан кашкавал
1 ч.л. сол
½ ч.л. черен пипер
вода
чесън на прах (по желание)
Начин на приготвяне:
Загряваме предварително фурната на 170 С.
Смесваме брашната, маслото, кашкавала и пипера в кухненски робот. Ако сместа не се получи добре, добавяме малко вода с лъжица, докато стане еднородна смес.
Увиваме сместа с прозрачно фолио и прибираме в хладилника да се охлади поне за половин час. Колкото по-дълго престоява, толкова по-добре.
Набрашняваме чиста повърхност. Разточваме тестото на максимално тънка кора. Изрязваме рибки с помощта на формичката.
Печем крекерите 15 минути, или до покафеняване.
Може да ги съхраняваме няколко дни в съд с плътно затваряне. Овлажняват се бързо, така че най-добре ги унищожим, докато са съвсем пресни!