Елда (Гречка)
от Kulinar.bg
В елдата се съдържат големи количества белтъчини

Елдата е известна още с името „гречка“. То се използва в Русия, където този продукт е може би е най-популярен, въпреки че произхожда от Индия. У нас елдата не е много известна, но пък вече присъства не само в биомагазините, а и в почти всеки супермаркет. Цената ѝ пък е напълно достъпна.


В елдата се съдържат големи количества белтъчини и се препоръчва за хора, които по някакви причини не консумират месо или други богати на белтъчини храни.



Продуктът може да послужи в приготвянето на различни ястия – супи, салати, десерти. Сварява се бързо и, ако се добавя към супа, е добре да се използва малко преди края на изпълнението на рецептата. Успешно се комбинира с леща.



От семената на елдата може да бъде получено и брашно, което да се използва за приготвяне на печива, палачинки и т.н.



Не е задължително гречката да преминава през топлинна обработка. Може просто да бъде накисната в топла вода, за да омекне, след което от поелите течността зрънца се приготвя например подсладен със захар, мед или кленов сироп десерт, залят с прясно или кисело мляко. Ако се добави канела и ванилия, резултатът е изключително приятен.



Смята се, че редовната консумация на елда оказва благотворно влияние върху кожата, косата и ноктите. Освен това продуктът стимулира имунната система и подобрява зрението.

Рецепти