Една бразилка ни разказа...
от Карла Исак | 26 септември 2013
Чудесният разказ на Карла Исак за кухнята на нейната родина

Разказът, който ще прочетете, достига до вас благодарение на нашата читателка Росица Петкова, която "вдъхнови" своята приятелка от Бразилия да напише нещо специално за Kulinar.bg...

 

Бразилия е най-голямата страна в Южна Америка и петата най-голяма в света по площ и население.

 

С повече от 500 години история, бразилската кухня е резултат от смесването на различни традиции и съставки, които идват не само от местното население и колонизаторите, а и от различните имигрантски вълни.

 

Бразилия е повлияна от африканците, италианците, испанците, германците, японците и арабите.

Страната е разделена на 26 щата и 1 федерален окръг (където се намира и столицата Бразилия), разделен на 5 региона.

 

Към етническите и културни белези на всеки регион трябва да се прибавят и неговите собствени специфики, формирани от климата, релефа, растителността.

 

Дори разнообразните акценти и лингвистична изразителност на португалския език подсказват, че всеки регион има своя собствена кухня и характерни подправки.

Гастрономическата култура на Бразилия е много богата, и, в рамките на тези 500 години, е била под силното влияние на местните племена, португалските и испанските колонизатори, африканските роби и различните европейски имигранти, както и на арабите, които са окупирали няколко щата в началото на миналия век.

Североизтокът се свързва с лютиви и пикантни аромати, риба и морски деликатеси от огромния Атлантически океан и е силно повлиян от наследството на африканските кулинарни привички.

В Средния Запад откриваме много ендемични представители на флората и фауната, като плодовете cerrado, както и реки, пълни с риба.

Югът и тук е синоним на красиви лозя (и ароматно вино) и барбекю под открито небе.

Югоизтокът подчертава влиянието на европейските имигранти, скрито в аромата на сиренето Minas (на снимката долу), десертите...

 

16730

Източник: Wikipedia


Изобилието и простотата на страната са наследени от бразилските индианци, които се изхранвали основно с дивеч, риба и малки плодчета (т.нар. берита).

Днес, ние, бразилците, се наслаждаваме на няколко ястия, чиито рецепти и метод на приготвяне са предавани от поколение на поколение. А първоизточникът им са именно нашите далечни предци – индианците.

Маниока, брашно от маниока и тапиока, царевично брашно (fubá) – тези толкова известни тук продукти са именно индианско наследство.

 

След като маниоката е извадена от почвата, коренът се обелва и се рендосва свеж, след това се изстисква и се оставя да изсъхне в един дълъг контейнер от слама. По този начин маниока се превръща в брашно, с което се приготвя вкусното pão de queijo (на снимката долу), буквално хляб от сирене, или biscoito de queijo (бисквити от сирене).

 

16727

Източник: Thinkstock/ Guliver


Бульонът, който се прави от листата на tucupi, е основна съставкa в приготвянето на известното ястие патица в tucupi. Освен че се използва в pirões (каша от маниока, подправена с бульон от зеленчуци или месо), супи и каши, tucupi може да бъде сервиран като десерт, поръсен с мед.

Традиционните напитки се произвеждат на базата на екстракти от ананас, карамбола, кашу, гуарана, гуава, ацерола, jenipapo, акай и други национални продукти.

Благодарение на африканските народи, в Бразилия навлизат кокосовият орех, палмовото олио, кайенът, черният боб, които стават основа на чудесни блюда.

"Съюзът на трите нации" - индианци, европейци и африканци – е именно създателят на типичната бразилска cuisine, с нейния специфичен аромат, разнообразие и оригиналност. Все "неща", които могат да бъдат опитани единствено в Бразилия.

Бразилската кухня е тясно свързана с историята. Влиянието на другите народи ни е оставило шарено културно наследство, което директно е повлияло върху начина на изхранване.

 

Източник: Wikipedia

 

Понякога, вместо модерните съдове за готвене, ние предпочитаме да използваме дървената лъжица, глинения съд и печката на дърва. Тези прибори придават на ястията ни специален вкус и ни напомнят за традициите на отминалите поколения.

Не е възможно да направиш резюме на бразилската култура на хранене, поради богатството й. На масата задължителни са оризът и бобът. Нашата известна feijoada (на снимката в горен десен ъгъл), барбекюто (churrasco), както и pamonha, са много вкусни.

 

Да не забравяме и екзотичните плодове, като pequi, акай, бразилският орех, сладкишите, приготвени с яйца и наследени от Португалия, както и известните сирена Minas, произвеждани в Минаш Жерайс.

 

Подправки като куркума, анато, кайен, pepper-de-scented, кориандър, босилек. Тропически плодове като кашу, банан, тамаринд, ацерола и ананас.



Разнообразните рибни ястия напомнят за крайбрежните региони на страната и се приготвят както у дома, така и в ресторантите.

Телешкото и свинското месо също заемат важно място на масата на бразилеца.

Казано накратко, ние сме страна с корени, дълбоко обвързани с кулинарията.

Рецепти