Другата страна на монетата: Антиоксидантите
от Kulinar.bg | 04 октомври 2013
Всяка монета си има две страни, дори научната

Какво, всъщност, знаем за антиоксидантите, които различни учени често обявяват за едни от най-добрите приятели на човешкото здраве? Недостатъчно.

 

Международен екип от изследователи, ръководен от професора по енергиен метаболизъм Майкъл Ристоу, демонстрира чрез експерименти, че ниацинът (водноразтворим витамин от групата B, познат като Витамин PP ) и никотинамидът (или витамин B3) спомагат при образуването на т.нар. свободни радикали.

 

Любопитното е, че тези активни форми на кислород всъщност удължават живота при кръгли червеи, върху които е извършен експеримента.

 

Това може да се стори много изненадващо за мнозина, тъй като активните кислородни форми обичайно се считат за врагове на здравето. Именно за последните се знае, че увреждат соматичните клетки – състояние, което наричаме "оксидативен стрес".

 

Тук на помощ идват антиоксидантите в плодовете, зеленчуците и определени растителни мазнини, които имат способността да неутрализират тези така лоши свободни радикали. Ето защо доста учени вярват, че антиоксидантите са полезни за здравето.

 

Всъщност, колкото и да търсите, няма да откриете документирани научни доказателства, които да ви (ни) убедят във вълшебните свойства на антиоксидантите.

 

Какво е мнението на проф. Ристоу за антиоксидантите? Той счита, че приемът им, особено в таблетна форма, научно не може да се определи като препоръчителен. Разбира се, той не оспорва факта, че плодовете и зеленчуците са здравословни.


Тяхната полезност обаче може да се дължи на други съставляващи ги елементи. Плодовете и зеленчуците са полезни, въпреки съдържанието им на антиоксиданти, допълва ученият пред ScienceDaily.


Въз основа на последния му експеримент, той също така е на мнение, че активните кислородни видове и оксидативният стрес в малки количества могат да имат подпомагащ здравето ефект. Клетките не само могат да се справят с оксидативния стрес, а и да го неутрализират.

 

Защо изследванията, извършени върху нематоди (кръгли червеи) са важни и за човека? Метаболитният път, предизвикан от ниацина при този вид се случва по много подобен начин и в по-висши организми, припомня професорът. Към настоящия момент, той изследва ефекта на ниацина върху мишки и тяхната продължителност на живот.

 

Ниацин и никотинамид се съдържат в много добавки, както и в месо, черен дроб, риба, фъстъци, гъби, ориз и пшенични трици.

 

Още за антиоксидантите и различните митове около тях, можете да прочетете тук.

Рецепти