Джоджен - ментова свежест
от Kulinar.bg
Спомняте си свежия коктейл Мохито е, той е немислим без няколко листенца джоджен

Джодженът е вид мента, която вирее в по-голямата част от Европа и Югозападна Азия, първоначалният му произход не може да бъде проследен, заради отдавнашната му употреба още в ранни векове.

 

Тревисто, многогодишно растение, достигащо до 30-100 см височина. Английската дума за джоджен - spearmint, идва от формата на листенцата му, които наподобяват копие ("spear”копие от англ.). Най-благоприятни за отглеждането на билката са влажните почви.


Освен в Европа и Азия, джоджен е любима подправка вече почти по целия свят. Билката не е капризна, расте почти при всякакви температури, предпочита полусянка, но някои градинари го засаждат на места, изцяло огрени от слънцето до пълна сянка.


Джоджен може да се използва пресен, сушен или замразен. Може да се съхранява в сол, захар, захарен сироп, алкохол или олио. При изсушаване листата губят известна степен от аромата си.


Все още се водят спорове за това кой метод на сушене е най-ефикасен. В много страни, джоджен се използва като ароматизатор за различни чайове и напитки. Спомняте си свежия коктейл Мохито е, той е немислим без няколко листенца джоджен.


В южната част на щатите, сладкият студен чай с аромат на джоджен, е лятна традиция. Ароматната билка има ободряващ и стимулиращ ефект.


С масло от джоджен се правят масажи, които облекчават главоболието, мигрената и намаляват стреса.

Рецепти