Гръцка мусака
Гръцка мусака
Източник: lubka grancharova
Тип ястие: основно
Националност: гръцка кухня
Сезон: есен-зима
Кулинар: lubka grancharova
време
60 мин.
порции
Начин на приготвяне
умерено трудна
1

Картофите и патладжаните се нарязват на филии, посоляват се и в намазана с олио тавичка се запичат във фурната.

2

Лукът се нарязва на ситно и се запържва в две с.л. олио. Прибавя се каймата, хубаво се запържва докато изври водата. Прибавят се подправките.

3

В по-дълбока тавичка се редят първо картофите, сипва се отгоре каймата, после и запечените патладжани. Доматите се нарязват на кръгчета и се нареждат най-отгоре. Налива се водата и се пече 20 мин.

4

През това време с останалите 2 лъжици олио се запържва брашното до златисто. Постепенно се разрежда със студена вода - да се получи средно гъст сос.

5

Оставя се леко да се охлади, прибавят се разбитите яйца и настърганият кефалотири /може да се замени с кашкавал/, но кефалотирито е много по-пикантно.

6

Тази смес се сипва върху запечената мусака. Пече се, може само на горен реутан, докато се получи приятно зачервена коричка.

7

Оставя се 15 мин. да се охлади и тогава се сервира. Може да се консумира и студена - също е много вкусна.

Подобни рецепти
Любопитно