Готварската книга на века
от Милена Димитрова | 26 септември 2013
Да се поучим от мъдростта на класическата домакиня

"Във Франция на шеф-готвачите им се полагат най-различни почести. Успелите chefs de cuisine се наричат cordon-bleu – древно и аристократично звание. Успешната кулинарна творба взима името на своя създател, като много често по известност тя го надминава.

 

Ето защо на готвенето му се придава такава стойност, а Франция е гастрономическият лидер сред всички нации по света.

 

Въпреки че подобни титли не се дават на готвачи на друго място, доброто готвене се цени навсякъде, така че не съществува причина то да бъде правило, не изключение.

 

В големите домакинства то (доброто готвене) винаги е на почит, но в скромните домове дневният пир задоволява единствено глада, забравяйки хигиеничните и естетически потреби.



Ето това Жан-Антелм Брия-Саварен* нарича хранене, което се противопоставя на изтънченото нагостяване.

 

Според него, модерните жени, поради тяхната по-висока образованост, имат по-добро разбиране за домакинските задължения; хигиената, икономията и методиката се възприемат по-добре и се практикуват по-често. Дори децата са по-добре облечени, по-добре хранени и отглеждани по-интелигентно.

 

На тази книга се възлагат големи надежди, че ще възпита желанието да се науча(ва)т простите принципи на готвене, тъй като подобно знание ще бъде от полза на всяка жена, която желае да създаде и поддържа една подредена кухня. (...)?"


                                                                       *  *  *

 

Тези думи принадлежат към предговора на написаната през 1898 година "The Century Cookbook” ("Готварската книга на века")на Мери Роналд (Mary Ronald).

 

Мнозина жени отвъд Океана (например в Нова Англия) продължават да се доверяват на рецептите и съветите, написани преди 115 години. Доказателството: книгата е преиздавана няколко пъти и дори днес може да бъде закупена.

 

Вероятно защото по онова време, не само в Новия свят, кулинарният усет започва отлично да се съчетава с разширяващата своите хоризонти женска интелигентност и образованост. Или пък обратното?


Тогава пионерни и новаторски, разбиранията на Мери Роналд достигат и до модерното женско сърце – със своята точност и прецизност.

 

Много от рецептите, които се откриват върху многобройните страници на "вековната" книга, са вдъхновни от великата френска cuisine, която е на особена почит в "по-европейската" част на САЩ. И не само там.

 

 

Днес, кулинарните инструкции на "The Century Cookbook” са се превърнали в класически гастрономически постижения и се интерпретират от модерни кулинарни майстори. И майсторки.

 

* Жан-Антелм Брия-Саварен (1755-1826) е френски адвокат и политик, който е спечелил славата си на велик гастроном. Автор е на много гастрономически есета. Именно негова е репликата "Кажи ми с какво се храниш, за да ти кажа какъв си."

 

Останете с Kulinar.bg, за да се запознавате с вечните съвети и рецепти на Мери Роланд в своеобразната поредица, която стартирахме с тази статия!

 

Рецепти