Глутеновият ефект
от Kulinar.bg | 22 юли 2013
Какво причинява глутенът на човешкия стомах, според учените

Глутенът (от лат. Gluten – лепило) e протеин, който съставлява преработените житни и зърнени храни. Глутенът се открива включително в ръжта и ечемика.


Това, което глутенът прави накратко, е да придава еластичност на тестото, помагайки му да се надига и да става "дъвкаво". Глутенът може да бъде открит дори в козметични продукти за кожа и коса.

 

Глутенът се състои от глиадин (гликопротеин) и глутенин, който се свързва с нишестето в ендосперма на зърнените култури.


Проламинът (група растителни протеини) и глутелинът (разтворими киселини, основи или агенти от предишната група) съставляват около 80% от протеина в зърнения плод. Тъй като са неразтворими във вода, те могат да бъдат "пречистени" от скорбялата.

 

Глутенът по принцип е световно разпространен източник на протеин и затова често се прибавя към храни с ниско съдържание на протеини.

 

1 от 133 човека в развитите страни показва силни алергични реакции към глутена.

 

На какво мнение са учените за неговата консумация?

 

Хилядолетия наред, хората са се хранели с диета, състояща се от дивеч, плодове и зеленчуци, ядки и семена. С настъпването на неолита (или 9500 г. пр. Хр.) обаче, хората започват да култивират пшеница. От еволюционна гледна точка, този времеви период е много кратък и недостатъчен за адаптация на човешкия стомах към глутеновия начин на хранене.


Пшеница Източник: Wikipedia

 

Човешкият стомах просто не е способен да храносмила глутена и да го разгражда до отделни аминокиселини. Около 40% от населението на САЩ например страда от цьолиакия (остра непоносимост към протеина).


Доктор Вики Питърсън, автор на книгата "Глутеновият ефект" (ориг. заглавие The Gluten Effect), е един от многобройните "воини", тръгнали на мисия срещу глутена. Тя споделя, че фактът, че един човек не страда от цьолиакия, не означава, че той трябва да продължава да се храни с житни култури, съдържащи протеина.

 

Според Питърсън, преди няколко десетилетия се е считало, че човек има вродена (генетична) непоносимост към глутена. Според проучвания от миналата година, това твърдение е много далеч от истината.

 

Все повече хора ще страдат от болестотворните ефекти на глутеновата диета и ще трябва изцяло да изключат глутена от менюто си.

 

Питърсън добавя, че консумацията на глутен е в основата на някои автоимунни заболявания, от които страда 1/3 от населението на САЩ.

 

Вие на какво мнение сте за глутена? Споделете във Facebook или в коментарите отдолу.

 

Рецепти