Бял шоколад - не какао, а какаово масло
от Kulinar.bg
За първи път бял шоколад е произведен през 30-те години на 20 век

Шоколад ли е белият шоколад?

 

Това е въпрос, който по никакъв начин не засяга любителите на бялата разновидност. Реално погледнато обаче, белият шоколад не е истински шоколад, не съвсем.

 

Защото не съдържа никаква какаова маса.

 

Все пак и в него има "какаова следа" - именно какаовото масло, което трябва да съставлява поне 20% от продуктите.

 

Какво още се съдържа в белия шоколад?

 

Захар, мляко и ванилия. И, въпреки че не ухае на какао, той също е известен със своя приятен аромат. Всъщност, именно липсата на какао в състава позволява на останалите компоненти да изпъкнат.

 

Интересното при тази "шоко" разновидност е, че може да стои на стайна температура съвсем спокойно, без да се разтопи. Прибирането му в хладилника е противопоказно, защото лесно приема ароматите на останалите продукти.

 

За да бъде обявен за бял шоколад и да носи този етикет, то в него трябва да се съдържат поне 20% какаово масло, 14% сухо мляко, 3.5% млечни мазнини и не повече от 55% захар или други подсладите.

 

Тези стандарти са едни и също както за САЩ, където са въведени за първи път, така и за Европейския съюз.

 

За първи път бял шоколад е произведен през 30-те години на 20 век от известна швейцарска компания.

 

От тогава до днес, белият шоколад е натрупал много последователи от целия свят и е любим на сладкарите, които го използват в страхотни десерти.

 

Каквито са

 

Чийзкейкът с бял шоколад

 

Мусът от бял шоколад

 

Бонбони с маскарпоне и бял шоколад

 

Рецепти