Боровинки, ябълки и грозде се борят с диабет тип 2
от Kulinar.bg | 30 август 2013
Посочва ново изследване

Хапването на повече плодове, особено боровинки, ябълки и грозде, е свързано с намаляването на риска от диабет тип 2, предполага ново проучване.

 

Боровинките намаляват с до 26% риска. Но боровинковият сок няма същия ефект, важно е да се уточни.

 

Напротив, плодовите сокове увеличават риска от диабет тип 2.

 

В проведения експеримент са използвани различни плодове – кайсии, сливи, банани, пъпеши, ябълки и крущи, грейпфрут, ягоди, боровинки, грозде и стафиди.

 

Резултатите показват, че 3 порции за седмица от боровинки, ябълки и грозде, значително намаляват риска от развитието на диабет тип 2.

 

Всички плодове имат положителен ефект към това заболяване, но боровинките, ябълките и гроздето се оказват особено ефективни.

 

Лекарите, работили по проучването, предполагат, че това се дължи на високото съдържание на антоцианин, който е отговорен за регулирането на глюкозата.

 

Като тези предположения, засега, са базирани на опити с лабораторни мишки.

 

Също така, тези три плода съдържат по естествен път полифеноли, за които вече е известно, че имат благоприятен ефект за диабета.

 

В доклада пише още, че тези плодове съдържат различни видове фибри, антиоксиданти, други хранителни вещества, които съвместно биха понижили риска от диабет тип 2.

 

Лекарите съветват замяна на плодовите сокове с цели пресни плодове. Пресните боровинки помижават риска с 33%, грозде и стафиди с 19%, а пресните ябълки с 13%.

 

Всяка консумация на друг плод би намалила риска от развитие на диабет тип 2 с 7%.

Рецепти