Шамбалъ – братът на реването
от Kulinar.bg | 11 септември 2014
Сиропиран сладкиш, който ще ви вземе ума :)

Шамбалъ представлява сиропиран сладкиш, чиято основна съставка е царевичният грис.

 

Десертът е доста близък до реването, но се различава по това, че в състава си има кисело мляко.

 

Макар шамбалъ да е десерт, който е възникнал в Близкия Изток, съседите ни от Турция го приготвят много често.

 

Затова е възможно много от вас да са запознати с тази рецепта. Все пак доста от ястията ни са базирани на ориенталската кухня. А пък и ние, българите, обичаме да си похапваме сиропирани сладкиши.

 

За тези от вас, които не знаят какво е шамбалъ и как се приготвя, се притичваме на помощ с една много хубава рецепта.

 

Необходими продукти:

 

За блата:

1 чаша захар 

2 ч.ч. грис

2 ч.ч. брашно

2 ч.ч. кисело мляко

2 ½ ч.л. бакпулвер

1 ½ ч.л. ванилия



За сиропа:

 

3 ч.ч. захар

3 ч.ч. вода

2 с.л. лимонов сок

 

Начин на приготвяне:

 

Смесете киселото мляко и захарта. Бъркайте ги, докато захарта се разтвори.

 

Докато бъркате непрестанно, добавете необходимото количество грис, брашното, бакпулвера и ванилията.

 

Изсипете сместа в намазнена тава за печене. Загладете и направете леки разрези с нож, оформяйки парчета. Върху всяко парче може да поставите ядка шамфастък или бадем.

 

Печете сладкиша в предварително загрята на 200 градуса фурна за 30-35 минути.

 

През това време пригответе сиропа.

 

Сложете водата и захарта в тенджера и ги сварете. Веднага, щом сиропът заври, му добавете лимоновия сок. Оставете го да се охлади.

 

След като сладкишът се изпече, го сиропирайте обилно.

 

Като попие сиропа, реването е готово за сервиране.

 

Вижте и видеото към направата на сладкия десерт шамбалъ.

Рецепти