Циганската баница - ароматната част от детството
от Камелия Маринова | 11 март 2014
Понякога забавяме, но не забравяме да си я приготвим

Ароматът на детството ни носи все хубави спомени. Връща ни там, където сме били най-щастливи.

 

А кой, всъщност, е ароматът на детството? Бисквитки с мляко, варена царевица със захар или филийка с лютеница? Със сигурност, да. Но има и един доста специфичен вкус, който непременно ни връща назад във времето, и това е циганската баница.

 

Убедени сме, че почти всички сте опитвали това лесно за приготвяне... ястие. И сме убедени, че в момента си мислите, че ястие не е точната дума за циганската баница.

 

Да, не е френска лучена супа или някое гурме, но пък, който е опитвал, непременно ще потвърди, че вкусът не пада по-ниско. За разлика от цената, която е с пъти по-надолу.

 

Освен това, циганската баница се приготвя от продукти, които всяко домакинство непрестанно има в дома си – хляб, олио, сол и червен пипер.

 

За това, ако сте гладни, но не ви се приготвят засукани гозби, изкарайте нужните продукти от шкафа. За няма и 2 минути ще приготвите "ястието", което ще ви върне години назад, в дядовата къща, където в игри и закачки времето минава, а за финал баба дава награда – циганска баница.

 

За да направите вкусните филийки част от детството на децата ви, пригответе им ги веднага.

 

Нужни продукти:

 

няколко филии хляб

олио

сол за поръсване

червен пипер за поръсване

 

Начин на приготвяне:

 

Облейте филиите хляб с олиото.

 

Може да използвате и зехтин, ако искате да модернизирате "баницата".

 

Може и да препечете хляба, ако вече е започнал да изсъхва.

 

Поръсете със солта и червения пипер толкова, колкото ви е вкусно.

 

Отхапете и усетете аромата на подправките, вкуса на олиото, попило в хляба, и се наслаждавайте на факта, че всичко това се случи за по-малко от 2 минути.

Рецепти