Храни срещу стомашни киселини
от Симона Иванова | 04 август 2015
Как да намалим неприятното усещане

Киселините не са най-страшното нещо на света, но определено могат да помрачат целия ни ден.

 

Това неприятно, чак разяждащо чувство може силно да помрачи настроението ни.

 

Някои храни доказано намаляват неприятното усещане в стомаха. 

 

Вижте кои са те:

 

Храни, богати на калий - калият има особено значение за нормалното свиване на мускулите. 

 

Някои храни, които можете да приемате при наличие на киселини - лимон, банан, мед, сладки картофи, ябълки, ябълков оцет и други. 

 

Колкото и да е странно, научно доказано е, че лимонът Не предизвиква, а помага да се справим с киселините. Умерената киселинност на лимона може да помогне за наутрализацията на киселините. 

 

Някои храни като мед, пъпеш, ябълки могат да предпазят от киселини, ако се приемат по малко всеки ден.

 

Ябълковият оцет също е изключително ефикасен срещу киселини. При сериозни оплаквания - може да приемете 2 с.л. ябълков оцет, разтворен в чаша с вода.

 

Сурови плодове и салати 



Суровите зеленчуци помагат за понижаване киселинността в стомаха, защото термичната обработка променя киселинното им съдържание.

 

Суровите плодове също облекчават киселините. Ананас, папая, ябълки - са само част от плодовете, които могат да ни помогнат срещу киселините. 

 

Пълнозърнести продукти

 

Киноа, амарант и просо са ефективни за справяне с киселини, заради високото си съдържание на калий. Още са богати на протеини, витамин В, калций - полезни за хората, които имат стомашни проблеми. 

 

Припомнете си още няколко съвета за справяне с неприятните киселини. 

 

Храни, богати на калций


Калцият също е един от минералите, които са ни в помощ в борбата с киселините, защото ограничава секрецията им.

 

Мляко, броколи, къдраво зеле, извара действат успокояващо на стомашната обвивка. 

 

photl.com


Ако комбинираме храни, богато на калций и калий, можем да получим още по-добър лек за справяне с болката.

 

Риба и морски дарове

 

Морските храни съдържат специфична органична киселина - таурин, който помага за ограничаване на стомашните киселини. 

 

Повечето хора избират содата като средство за справяне с киселините. Припомнете си за и против използването й. 

Рецепти