Фасулски лесен начин за махане на костилки
от Kulinar.bg | 29 януари 2016
От череши или маслини

Когато дойде време за премахване на костилките на маслини или череши всеки се ослушва. Неприятна част, определено, тъй като няма начин да се случи бързо и да се отстранят всички костилки едновременно.

 

Е, ако си помислихте, че ще издавим от торбата с трикове някой начин за отстраняване на костилките на 500 г (не дай си Боже повече) череши едновременно, сбъркахте. Все още не сме намерили такъв...

 

Но пък можем да ви помогнем, ако не разполагате с уред за отстраняване на костилки. Това не е джаджата, която всеки има у дома, въпреки че наистина спестява време и си заслужава.

 

Та, ако нямате такъв уред, то вероятно имате пош/шприц. Всеки кулинар, който иска да се изявява и като сладкар, има пош в кухнята си. В случая не ни е нужен целият пош, а само накрайника му.

 

1. От снимката вече се ориентирахте, че това, което трябва да направите, е да натиснете черешата, откъм мястото на дръжката, към заостреният край на приставката на поша. Костилката сама излиза от вътрешността на черешата. Лесно е и определено отнема по-малко време, отколкото, ако бяхме тръгнали да режем черешите на две, да вадим костилките и така нататък. Същото важи и за маслините. Които дори са по-трудни за обработка, защото са по-малки от черешите.

 

За всеки случай сме приложили и едно видео, за да видите как става номера с накрайника на поща. Апропо, в клипа има и още няколко метода, вижте и тях и преценете кой ви се струва по-удобен.  

 

 

2. В случай, че нямате и сладкарски пош, тогава имате бутилка и дървено шишче. Е и те могта да се превърнат в удобен начин за отделяне на костилките на череши. Тук обаче сме на мнение, че този метод няма да ни свърши работа и за маслините. Но пък не пречи да опитаме, нали.

 

Просто слагате черешата на гърлото на бутилката, с помощта на шишчето избутвате костилката в бутилката. Хайде сега вижте и това клипче, за да няма неразбрали :)  

 

Рецепти