Трикове на баба: съхранение на нарязани плодове
от Kulinar.bg | 28 февруари 2016
За да не покафеняват

Време е за един съвет от времето на вашите баби. Знаете ли как се предпазват нарязаните плодове от покафеняване?

 

Сещате се, когато един плод вече е разрязан и е подложен на действието на кислорода, тогава започва да покафенява. Същото се случва и с картофите, когато тръгнем, да ги подготвяме прекалено рано за гозбата.

 

Ние също го знаем от бабите ни, но се запитахме дали все още се ползва и дали някой пък няма да каже някой също ефикасен метод за предпазване на плодовете от покафеняване.


Студена вода. Да, толкова е просто. Студената има способността да предпази плодовете от покафеняване.

 

Това, което трябва да направите, е да нарежете ябълката, например, и да я сложите в купа с вода. Хубаво е и да я покриете с капак, за да няма никакъв кислород, който може да предизвика поява на покафеняване и всякакви съмнителни следи по плодовете.

 

Нееднократно сме казвали, че трябва да полагаме грижи за храненето си в офиса. Защото това е най-трудно – да се храним здравословно в офиса (като офис нека се разбира работно място, не е задължително да е бюро с компютър) си е сериозна кауза. Нямаме време, нямаме условия... Затова можем поне да си носим плодове, които да хапваме през работния ден.

 

 3619

л.грънчарова

 

Да, но не винаги ситуацията (естеството на работата ни) ни позволява да хрускаме ябълка или да си обелим спокойно един банан. Затова поне можем да си нарежем една ябълка, така е много по-приемливо да си я хапваме. Ето в подобна ситуация трика с купичката с вода е супер удобен.

 

Естествено, ако ще правите десерт с ябълки, тогава задължително трябва да потапяте вече обелените в купа с вода, за да не загният.

 

Както вече казахме, действа и с картофи (но това 100% го знаете), все пак да припомним.

 

Рецепти