Тест - Кои храни са диетични?
от Kulinar.bg | 15 май 2015
За да разберем къде грешим

Всички искаме да отслабнем. Постоянно се ровим в сайтове и блогове, за да намерим най-добрия, най-бързия, най-чудодейния начин за отслабване. 

 

Съветваме се с приятелки, съфорумки, колеги в името на добрата фигура. И пак заради нея сме готови да повярваме на всяко безумие, което чуем, само и само да достигнем желаната форма.

 

Невинаги трябва да вярваме на всичко, което четем. Тъй като, разбира се, преди перфектната фигура, трябва да се погрижим за здравето си.

 

А някои от съветите, които получаваме от не толкова компетентни приятели, могат значително да ни навредят.

 

Разбира се, всеки хранителен режим си има своите насоки, които трябва да се спазват, ако се подлагате на него, но има някои най-често разпространени митове, на които повечето от нас вярват.

 

Тестчето е съвсем просто и цели да ви покаже дали знаете кои храни са диетични и дали основните ви хранителни навици са правилни. 

 

1. За да отслабнем, трябва да гладуваме.

- вярно

- невярно

 

2. От бирата се пълнее.

- вярно

- невярно

 

3. За да отслабнем, трябва да не ядем нищо поне 4 часа преди сън.

- вярно

- невярно

 

4. Месото и зеленчуците трябва да се консумират отделно.

- вярно 

- невярно

 

5. Най-добрата диета е еднократно хранене, което ни дава калории и енергия за целия ден.

- вярно

- невярно

 

6. Сиренето и кашкавалът са диетични продукти.

- вярно

- невярно

 

7. Ако сме решили да отслабваме никога и за нищо на света не трябва да си позволяваме кубче шоколад или нещо, което ни се е дояло.

- вярно

-невярно

 

Като за начало искаме да ви кажем, че всички тези твърдения са грешни. Това са митове, които се разпространяват откакто свят светува и все пак са неверни!

 

Ако сте отбелязали на един или два отговора "вярно", опитайте се да промените това, като разберете защо са неверни тези твърдения.

 

Ако имате повече сгрешени отговори или в най-лошия случаи - всички, трябва цялостно да промените хранителните си режими. И то не само, за да отслабнете, а ако искате да сте здрави. 

 

А сега да видим защо са грешни твърденията, като ги разгледаме поотделно.

 

1. Това е най-голямата заблуда сред опитващите се да намалят теглото си. Скъпи приятели, не гладувайте! В никакъв случай не гладувайте!

 

Това е най-вредното и възможно най-лошото нещо, което можете да причините на организма си. За да съществува и функционира, са му нужни определени хранителни вещества. Ако не му ги доставяте, това води до болести.

 

И ако си мислите, че така ще отслабнете, грешите! Когато организмът почувства глад, той се стресира и започва да трупа запаси от мазнини, защото си мисли, че повече няма да ги получи. Така вместо да слабеете, гладуването има обратен ефект.

 

2. Няма как да се пълнее от бирата, тъй като тя има по-малко калории от соковете, колата, газираните напитки и виното. Не се пълнее от бирата, а от мезенцата, които хапваме с нея - кюфтенца, пържени картофки, чипс, мазни саламчета и пр. 

 

Някои диетолози дори смятат, че качествената нискокалорична бира дори може да послужи като катализатор при някои диети.

 

3. Четири часа да доста пресилен период от време. Нужни са и само да се лишите от храна два часа преди лягане. 

 

Замислете се обаче кога наистина си лягате, а не просто някакъв определен час, като например "не трябва да ям след 18:00". Всички имаме различен начин на живот - едни лягат рано, други по-късно.

 

Съобразете се с това, кога вие си лягате. И разбира се, не прекалявайте с вечерята.

 

4. Грешно, защото зеленчуците помагат на организма да усвои белтъчините, съдържащи се в месото. 

 

Може да хапвате салати с месце и дори това е едно от най-добрите хранения. Разбира се, салатите не трябва да са с майонезени дресинги, с крутони, паста или варени картофи.

 

Тук имаме предвид само онези свежи салати, които съдържат голямо количество свежи зеленчуци и минимално количество дресинг. 

 

Изключение правят картофите и бобовите, които са по-скоро въглехидрати. Тях наистина трябва да хапвате отделно от месцето, но и към тях трябва да добавяте голяма порция салата. 

 

5. Това е грешно, откъдето и да го погледнеш. Първо, невъзможно е в една нормална порция да приемем всички калории и необходими за съществуването ни вещества, без тази порция да е огромна.

 

Огромните порции водят до подуване, тежест и тн. Най-голямата грешка пък е тази огро-о-омна порция да е вечер, както се случва в повечето случаи.

 

Така организмът отново чувства глад през целия ден, стресира се и всичко, което приеме след това, той таксува двойно.

 

Най-сигурният начин да бъдем здрави и слаби е да се храним често и по-малко

 

6. За съжаление това също не е вярно. Те са полезни, но са доста пълномаслени и имат немалко калории. 

 

Не казваме, че трябва да се лишавате от тях напълно. Напротив! Хапвайте ги, просто намалете количествата им или избирайте нискомаслени такива.

 

7. Правете това, ако искате напълно да побъркате организма си.

 

Тази теза, че докато сме на диета, трябва да лишим организма си от абсолютно всичко, което поиска, е напълно грешна.

 

Всъщност, организма ни си има своите нужди - понякога наистина много му се приисква шоколад, понякога вино с вечерята...

 

Ако цял ден стоите и си мислите колко много ви се яде шоколадова торта, а през това време хапвате овесени ядки с отвращение, няма да се получи нищо.

 

Отново стресирате организма си и той започва обратен ефект. По-добре се насладете на едно или две кубчета черен шоколад, което ще успокои и Вас и организма ви.

 

Не казваме обаче всеки ден да си позволявате нещо вредно и висококалорично. Само когато наистина имате нужда от него. 

 

Рецепти