Темпура за нестандартен Никулден
от Мартина Николова | 05 декември 2013
Вкусна рецепта за риба и морски дарове от японската кухня

Продължаваме с идеите за Никулден. Този път ще ви предложим едно ястие, малко по-различно от познатите рибни вкусотийки, които сме свикнали да хапваме на Никулден.

 

Става дума за традиционното японско ястие "темпура". Прави се от риба, морски дарове или зеленчуци. Тук вегетарианците също могат да са доволни.

 

Независимо с коя основна съставка се приготвя темпура, тя бива панирана.

 

Приготвя се панировка от студена вода, в някои рецепти се използва газирана вода, за да държи панировката по-пухкава; фино пшенично брашно; яйца; сода или бакпулвер; нишесте, мазнина и/или подправки. Тестото за темпура се смесва и приготвя на няколко порции, разбърква се с китайски прибори за хапване (характерните клечки). Образуваните бучици в сместа се оставят умишлено и заедно с ниската температура на самата панировка, дават уникален резултат – пухкава и хрупкава темпура.

 

Самото тесто за панировката се държи студено обикновено чрез добавяне на лед в него или поставяне на самата купа с панировната в друга, по-голяма купа, пълна с ледени кубчета.

 

Съществува специално темпура-брашно, обикновено е с ниско съдържание на глутен и съдържа набухватели в състава си. В панировката за темпура в повечето случаи не се слага галета.

 

Самото пържене се осъществява по следния начин – малки резени морски дарове или риба се потапят в панировката. Олиото се загрява много силно. Храната, която панирате, се потапя в олиото (т.нар. маслена баня). Най-честата мазнина, която се ползва е растително или рапично олио. Но в много рецепти се среща и сусамово олио, като по-здравословен вариант.

 

Когато приготвяте калмари или миди, кожата трябва да се премахне. Същото важи и за панирането на патладжани и червени чушки. В противен случай, може да се случи така, че да започнат да пръскат сериозно (пукайки се) и дори да ви изгорят. Затова е препоръчително да се обелят, преди паниране. Ако по време на пържене в олиото са попаднали (почти няма как да не се случи) малки парченца от панировката, то те трябва да се извадят, за да не изгорят и съответно цялото ястие да има загорял вкус.

 

Обикновено темпура се сервира със сос, но може просто да бъде осолено, без да се добавят каквито и да е сосове. Консумира се веднага, след като е приготвено. Има някои рецепти, които включват подправяне с комбинация от сол и юзу или сол и зелен прахообразен чай. Но, може би, най-популярният сос, гарнитура към темпура, е сос тенцую.

 

Но, разбира се, вие можете да си добавите любима салата към темпура и да разнообразите малко познатите рецепти за Никулден.

Рецепти