Такова олио може да промени храната ви!
от Kulinar.bg | 23 април 2015
В много по-вкусен аспект, разбира се

Когато стане дума за здравословно готвене, обикновено, едно от първите неща, за които се сещаме, е да заменим олиото със зехтин.

 

Но дали това е единственият ни вариант за здравословна мазнина? Не, разбира се.

 

Има още няколко варианта на много вкусни и по-важно – полезни видове олио.

 

Може би някои от вас вече се досетиха, че става дума за олио, получено от пресирането на ядки и семена. Тези видове олио са ароматни и стават много апетитни ястия с тяхно участие.

 

Олио от тиквени семки

 

Тъмно е на цвят, прави се от печени ядки. Използвайте, за да поръсите с него задушени или сотирани зеленчуци, точно преди да ги сложите на масата.

 

Олио от орехи

 

Използвайте го за направа на домашни дресинги за салата. Има много полезни мазнини и протеини. Използвайте го и за марината за пилешко и риба.

 

Олио от сусамово семе

 

За ориенталски тип ястия, трябва да опитате да сложите от това олио. Става божествено. Използвайте за маринати и дресинги, когато правите зеленчуци и меса по метода стър-фрай.

 

Олио от кедрови ядки (семе)

 

Наричаме ги ядки грешно, всъщност това е семето на конкретния вид бор. Да, струва доста повече от другите видове олио, трябва да сте подготвени за цената. Ако си купите, не го хабете за готвене. Използвайте го за салати, да си топнете залче хляб или парче зеленчук в него. Вкусът му, сам по себе си, е уникален. 

 

Олио от фъстъци

 

Ако искате олио с по-малко аромат, което да не се усеща в гозбата, то олиото от фъстъци е точно такова. Може да се употреби за дълбоко и продължително пържене (повечко картофки, например), сотиране, без това да промени вкуса на продуктите. Също така е подходящо за маринати, сосове, дипове и дресинги. Балансира и засилва вкуса.

 

Олио от ядка на авокадо

 

Знаете, че авокадото всъщност е много наситено на мазнини. Използва се успешно на мястото на рапичното олио и има много мек вкус.  

Рецепти