Тайните на перфектната лимонада
от Kulinar.bg | 18 април 2013
Лимонадата изисква много сок, затова е важно да не губите нито капка
Лимонадата разхлажда и утолява жаждата, но е актуална и през по-хладните дни на годината заради огромното количество витамин C в лимоните. Те са и антиоксидант, както и идеален лек за спазми и киселини в стомаха.


Сигурни сме, че без много усилия всеки от вас може да приготви сам домашна лимонада. Но тъй като попаднахме на съветите на кулинарен експерт по темата (американката Рут Райчъл), решихме да ги споделим с вас:


1. Започваме от кората. Знаете, че истинският вкус на лимона се крие там, заедно с всички витамини. Затова е добре, да купувате органични, натурални лимони. Ако няма откъде да ги набавите, трябва много добре да се измие или остърже кората, преди да я настържете.


Точно под кората идва една част от сърцевината, която прилича малко на гъба. Тази част е много горчива. Рут съветва да не я използвате за лимонада, защото вкусът ѝ ще стане доста неприятен. 


2. Сиропът е най-голямата тайна на лимонадата. Всъщност се прави доста лесно. Разтваря се захар във вода, така че захарта да подслади лимоновия сок. Ако не се разтвори предварително, захарта ще се утаи на дъното и няма да се усеща. Можете да добавите настърганата кора, без горчивата част, която споменахме. Така лимонадата ви ще добие слънчев цвят.


3. Лимонадата изисква много сок, затова е важно да не губите нито капка. От един хубав, сочен лимон може да получите четвърт чаша сок. Но не всички лимони са такива и ако попаднете на не много сочни лимони, може да ви се наложи да изцедите 6-7 за една чаша.

 

Затова е важно да изцедите лимона възможно най-много - до кора. Ако обаче плодът е твърд и непримирим, можете да го загреете 20 секунди в микровълновата. Това ще помогне.


Към всяка чаша лимонада можете да добавите стръкче мента. Това ще придаде на питието ви приятен аромат.


Ето я и самата рецепта за домашна лимонада

Рецепти