Сушени чушки за зимата
от Kulinar.bg | 10 септември 2014
Как да си направим по правилния начин

Тъй като в момента на пазара се предлагат вкусни чушки и по-важно – на добра цена, смятаме, че е подходящо да помислим и за онези сушени чушки, които всички обичаме да си похапваме през зимата.

 

Добре е да мислим в перспектива и да си направим няколко връзки с чушки.

 

Какво ни трябва:

 

чушки, количеството е по преценка

 

здрав конец, тип корда или канап

 

голяма игла, тип губерка

 

Подбор:

 

Изберете здрави чушки. По повърността им не трябва да има нарaнявания, тъй като, те ще започнат за загниват на това място и вероятността да се разнесе и по останалите е голяма.

 

След като сте ги подбрали, започнете да ги нанизвате на конеца, който предварително сте вдянали в иглата. Не махайте дръжите на чушките, тъй като точно там ще ги нанижете.

 

Нанизване:

 

Забодете иглата към началото на дръжката, за да е по-здраво. Направете възел след всяка. Той се прави, за да могат да стоят на разстояние една от друга. Това е важно за сушенето им, не бива чушките да се прилепени. Когато започнат да съхнат, и дръжката ще се засуши, и чушката ще се смъкне по конеца и ще се приближи до тази под нея.

 

Ако искате да сушите по-голямо количество чушки, тогава се уверете, че разполагате с място, достатъчно за всички нанизи. Трябва да е сухо и с добра вентилация (проветриво).

 

А сега ви предлагаме да видите и няколко от любимите ни рецепти със сушени чушки.

 

пълнени сушени чушки с булгур

 

пълнени сушени чушки с ориз и кайма

 

пълнени сушени чушки с боб

 

зрял фасул със солена сланина

 

Ето и едно видео, което може да хвърли повече светлина в тунела, особено за тези, които досега не са се занимавали с тази задача :)

 

Рецепти