Страдате от хронично възпаление? Пазете се от тези 6 храни!
от Kulinar.bg | 09 юни 2015
Възпаленията често водят до появата на ракообразуващи клетки

Всеки човек, притежаващ дори най-минималните познания, засягащи човешкото здраве, знае, че възпаленията стоят в основата на почти всеки сериозен здравословен проблем. Да вземем за пример раковите образувания – те се разрастват именно по време на възпалителния процес в тялото.

 

С хроничното възпаление се свързат редица други заболявания, като артрит, диабет и наднормено тегло. Ето защо "противовъзпалителните" диети са изключителни важни.

 

Те включват именно храни, които облекчават симптомите и повишават имунитета. Сред тях се крият добре познатите ни листни и разноцветни зеленчуци, ядки, семена.

 

Освен какво е полезно, човек трябва да е наясно и с това, какво трябва да избягва. "Запознайте" се с шест храни, които често се свързат с възпалителните процеси в организма. (В кавички е, тъй като всички отлично знаем за опасностите, които крият въпросните продукти).

 

Печени изделия с бяло брашно

 

Според американската авторка Джули Данилък, автор на книгата "Meals that Heal Inflammation” (буквален превод "Храни, които лекуват възпаленията") твърди, че тестените изделия от бяло брашно буквално се превръщат в захар в устната кухина. Това се дължи на факта, че скорбялата се разпада до захари, което довежда до повишаване на кръвната захар.

 

Друга опасност се крие в наличието на глутен. Много хора имат непоносимост към протеина, който затруднява храносмилането. Бялото брашно може да бъде заменено с много други, далеч по-полезни храни, каквито са амарант и киноа.

 

Пържени картофи, чипс

 

Пърженето е възможно най-вредният метод на готвене. Високата температура на олиото води до създаването на невротоксина акриламид, който предизвиква ужасни възпаления в организма. Вместо да пържите на висока температура, печете на умерена към ниска. Ако все пак не можете без изкушението, наречено "чипс", заменете го с печена царевица, по възможност органична.

 

Наденици, кренвирши, бекон, колбаси

 

Колкото и да не ви се вярва, те съдържат нитрати. Още по-лошото в случая е, че често ги готвим на високи температури, в олио, на тигана. Ако все пак не можете да лишите диетата си от преработено месо, поемайте и огромни количества витамин С с помощта на плодове и зеленчуци. Той е чудесен защитник срещу нитратите.

 

Безалкохолни напитки, напитки с оцветители

 

Чували ли сте за 4-метилимидазол? Съединението предизвиква появата на рак сред лабораторни животни, съобщава Данилък. Открива се в безалкохолните напитки с кафеникав цвят. Добавете огромните количества захар, съдържащи се в една единствена чаша безалкохолна напитка, и възпалението е фактор. Казано с други думи, всяка една храна, която превантивно трябва да се избягва заради риска от рак, трябва да се избягва и заради опасността от възпаление.

 

Пуканки за микровълнова

 

В случая виновно е изкуственото масло в пуканките. Вредно е както за черния, така и за белия дроб. Освен това, пакетът солено лакомство съдържа хидрогенирани мазнини. Най-добре да си приготвяте пуканки по класическия метод.

 

Захарни изделия с оцветители

 

Тук включваме и дъвките + всички иначе симпатично изглеждащи пакетирани захарни изкушения.

 

Има специалисти, които ще ви кажат, че съставките в тези изделия са толкова вредни, че са виновни за почти всички "модерни" заболявания, от които страда огромен процент от човечеството.

Рецепти