Стек Тартар - история на рецептата
от Мартина Николова | 25 ноември 2013
Повече за историята и начина на приготвяне на специалитета

Ще ви запознаем с една рецепта, която, предполагаме, ще предизвика смущение у някои, а за други ще се окаже любим специалитет. Става дума за стек Тартар.

 

Основата на ястието се състои от смляно телешко месо. На някои места стек тартар може да се срещне, приготвено и с конско месо. Сервира се с лук, каперси и подправки, като прясно смлян черен пипер и сос Уорчестър.

 

Каймата се омесва с яйчени жълтъци, но за да бъде по-атрактивно поднесен стекът тартар, се слага още един жълтък в средата на всеки стек, наподобявайки гнездо.

 

Най-често предлаганата гарнитура със стек тартар са пържени картофки и препечени филийки от ръжен хляб.

 

Сигурно се усетихте, че каймата в стека тартар, е сурова. Именно затова в началото изказахме предположение, че рецептата ще предизвика противоречиви реакции. Но в света на кулинарията трябва да очакваме всичко, нали така. Понякога понятието "тартар" се използва за генерализиране на други сурови месни или рибни ястия.

 

Във Франция се предлага и един малко по-приемлив, за противниците на суровите ястия с месо, вариант на стек тартар. Стекът е леко запечен от едната страна.

 

Името на ястието е съкратен вариант от цялото наименование "стек а ла тартар" или "стек, сервиран със сос тартар". Това е било популярен специалитет през 19 и началото на 20 век.

 

Ястието, такова каквото го познаваме днес, е сервирано за първи път във френски ресторант, някъде през началото на миналия век. Поради звуковата близост на думата тартар, се намират връзки и с татарите и кухнята им. Но няма доказателства стекът тартар да е част от или да води началото си от татарската кухня.

 

А ла тартар или просто тартар, все още означава "сервиран със сос тартар". Линкът води към рецептата за соса. Тук е мястото да кажем, че някои рецепти за стек тартар включват и майонеза в състава си. Като направите сравнение между соса и съставките, които се прибавят към рецептата за стека тартар, ще видите, че вариантът за "стек, сервиран със сос тартар" звучи най-правдоподобно. Просто споменаването на соса, като отделна съставка, в наши дни се пропуска, за по-лесно произнасяне на името на ястието.

 

На различни места по света се сервират ястия, приготвени по подобен начин: Африка, Азия, различни места в Европа, Северна и Южна Америка.

 

В Германия, например, се приготвя вариант на популярния стек тартар, но не включва каперси и яйчен жълтък.

 

В Полша, Чехия и Словакия също са феновете на рецептата, но освен маринованите краставички, се добавят и мариновани гъби, като каперсите се изключват от рецептата.

 

В Мексиканския вариант на стека тартар месото се приготвя, като предварително се маринова в лимонов сок.

 

В Канада пък използват месо от бизон, вместо характерното телешко.

 

 

Вариантите са наистина много. Но вкусът на добавените подправки трябва да е силен. Направило ви е впечатление, че ако няма каперси, то се добавят още мариновани зеленчуци, сосове, като Уорчестър и т.н.

 

Ако ви се експериментира, опитайте рецептата за стек Тартар, но се уверете предварително, че каймата, която ползвате, е качествена.

Рецепти