Спестяват ли време готовите миксове?
от Kulinar.bg | 15 април 2016
И има ли смисъл да ги ползваме

Знаем, че никой от вас не е почитател на готовите миксове за десерти. Все пак сме се "събрали" на територията на kulinar.bg, за да си споделяме вкусни, домашно приготвени ястия и десерти, да обменяме опит, трикове и т.н.

 

Но понякога сме изкушени да опитаме да си спретнем едни вкусни мъфини или брауни от готов микс. Знаете, че готовите миксове, които се употребяват в Америка най-вече, имат претенцията да пестят време. Време, което нямаме, особено ако работим на две места, имаме малки деца и редица задължения, свързани със семейството.

 

Времето, в което живеем, ни поставя в трудни ситуации всеки ден. Затова не можем да се сърдим на никоя домакиня, която понякога си позволява да прибегне към готовите миксове.

 

Тук, обаче, идва и въпросът, колко са вредни въпросните миксове. Срок на годност, престояване на щанда в магазина, стабилизатори и т.н. Всичко това са предпоставките да сме против готовите миксове (независимо дали става дума за микс за сладкиш или микс-подправка).

 

Тук възниква въпросът "наистина ли готовият микс отнема по-малко време за направа"?

 

Е, отговорът на този въпрос вероятно ще ви изненада.

 

Има секунди разлика в направата на кексчета от самото начало на смесването на продуктите и тези от готовия микс.

 

И това намира своята логика в следните разсъждения. Защо миксът да ни спестява време? Та той изисква добавянето на яйца и течност (вода или мляко). Следва разбиване на продуктите и оттук нататък всичко е еднакво.

 

Експеримент по този случай са си направили от thekitchn.com. Резултатът е точно 13 секунди разлика в полза на готовият микс.

 

Следователно заслужава ли си да поемаме риска с всички съмнителни съставки, които може да съдържа един готов микс?

 

youtube.com 

 

Или е най-добре да си забъркаме една бърза смес за кексчета и въобще да не обръщаме внимание на маркетингови трикове, предлагащи десерти, които едва ли не се готвят сами...  

 

sxc.hu

Рецепти