Сос Тахини - неизменна част от арабската кухня
от Kulinar.bg | 05 юли 2014
Както и от хумуса и халвата в някои страни

Ако си падате по арабската кухня, то вероятно сте чули за сос тахини. Приготвя се от смлени сусамови семена.

 

Характерен е за кухните на страните от Близкия Изток, Северна Африка, Гърция, Турция.

 

Сервира се като дип (сос за топкане) или като част от халва, хумус или баба гануш.

 

Първото споменаване на сусама в документ е преди 4000 години.

 

Историкът Херодот пише за култивирането на сусама още преди 3500, някъде в земите около реките Тигър и Ефрат. Сусамът е използван като източник на масло.

 

Помислете само колко е модерно днес да се правят масла от различни ядки, с цел по-здравословно хранене. Древните са знаели много добре всичко това. А ние се мислим, че сме открили топлата вода с алтернативите на краве маслото и рафинираното олио.

 

Като сме заговорили толкова подробно за соса, добре е да споделим и рецепта, нали така.

 

Домашен сос тахини

 

Съставки:

 

1 чаша сурови семена от сусам

 

3-4 с.л. зехтин

 

Начин на приготвяне:

 

Загрейте фурната на 180 С.

 

Разпръснете семената в тава за печене. Изпечете ги за 8 минути във фурната, като ги бъркате отвреме навреме. Не ги оставяйте да покафенеят. Сложете ги в кухненски робот или блендер и смелете семената.


Добавете зехтина, лъжица по лъжица, до получаване на кремообразна консистенция.


Продължете разбиването с блендера. Сложете в добре затварящо се бурканче и съхранявайте в хладилника. Може да издържи до няколко месеца.


Може да се използва като отделно ястие, овкусено с лимонов сок, сол и чесън. Сервира се с месо и зеленчуци.


Ето къде можете да го използвате, като част от рецепта:


хумус


баба гануш   

Рецепти