Сладко-солени комбинации - да или не?
от Kulinar.bg | 14 юли 2014
Солено в сладкото и сладко в соленото

Едни от най-странните хранителни навици са на хората, които мешат сладко и солено. Това, обаче, напоследък не е непозната за кулинарния свят тенденция.

 

Оказва се, че все по-често се появяват рецепти, в които се вижда как в сладкишите има място за зеленчуци, и в същото време – плодовете намират своето приложение в солените ястия.

 

Разбира се, на нас, българите, са ни добре познати комбинациите плод и сирене, макарони със сирене и захар, както и палачинки или пържени филийки със сладко и сирене.

 

Нека обаче надникнем и към други рецепти, в които добре се смесват вкусовете на сладкото и соленото. При някои очаквано, при други – съвсем не.

 

Солено и диня

 

Както вече споменахме, динята си пасва чудесно със солените храни, като сирене и различни месни филета. Диня със сирене фета и лятна салата с диня не звучат никак зле, нали?

 

Но чува ли ли сте някога за туршия от диня и чушлета рибки? Звучи странно, съдържа чесън...но е доста вкусно. А какво да кажем за диня на скара...с морска сол и зехтин. Френската рецепта е доста дръзка, но изглежда добре. Защо пък да не пробваме?

 

Солени супи с пъпеш

 

Подобно на динята, и пъпешът често присъства в рецептите с различни сирена. Но нека поговорим за супите, в които се добавя този плод. За лятото добро предложение е студената супа с пъпеш и босилек. Приготвя се само за 10 минути и не отстъпва по вкус на гаспачото, например.

 

Но не се чувствайте изненадани още. Тепърва ще говорим за плодова супа с чесън!!! Да, правилно сте прочели. Точно това имахме предвид. Плодовете в тази супа са пъпеш и грозде, а другата основана съставка е чесънът. Не можем да повярваме, че подобна комбинация съществува, но ето че е така.

 

Солено с кайсии

 

Самото словосъчетание "солено с кайсии" не звучи правдоподобно, имайки предвид сладостта на тези плодове. Но трябва да знаем, че те наистина добре пасват в солените ястия. По-добре дори и от пъпеша и динята.

 

Супер звучи крем супа от леща и кайсии, нали? Или пък свински ребра с кайсии. Също така, кайсиите в сушен вариант са доста приложими в солените манджи. Кускус с мента по марокански, пълнени телешки шницели и пикантна глазирана сьомгаса само част от ястията, които ги съдържат този ароматен продукт.

 

Сладкиши със зеленчуци

 

Свикнали сме да ядем тиквичките пържени, пълнени, на салата, но не и като десерт. Досега! Вече можем спокойно да се насладим на следните десерти – какаово брауни с тиквички, десерт с тиквички, сладки ролца с тиквички и шоколадов сладкиш с тиквички. Макар и да ни се струва странно, е истина, че тиквичките добре си пасват със захарта. Точно както и тиквите.


Ако не с тиквички, то поне може да опитате десерти с картофи или моркови. Картофените кнедли са добър вариант, ако пък не - картофени курабийки изберете. Морковената торта е отживелица вече, опитайте кейк с ананас и моркови.

 

Рецепти