Салвия за памет, концентрация и имунитет
от Симона Иванова | 25 ноември 2015
Толкова много ползи само в няколко листенца

Салвията, или както още я наричаме - градински чай, е едно от тайните чудеса на природата. Изключително полезно, а всъщност доста малко използвано. 

 

Преди откриването на антибиотиците именно салвията е била използвана за лечение на болки в гърлото, възпаление на вътрешните органи и гъбични инфекции.

 

Градинският чай се използва за хигиена на устата - почиства зъбите и венците, затова и днес е основна съставка в много от пастите за зъби.

 

Най-често се използва като подправка и има свойството да помага за храносмилането

 

Действа релаксиращо, помага срещу замаяност, нервност и безпокойство. Ваната, приготвена с градински чай, отпуска тялото и е много подходяща след дълъг стресов ден.

 

За да си я приготвите, трябва да сложите 4 шепи градински чай в 1/2 литър вода и да оставите така половин ден. Преди да си направите ваната, трябва да кипнете тази смес и после да я изсипете гореща към водата във ваната.

 

Така приготвената вана има противовъзпалителен, стягащ, дезинфекциращ и омекотяващ ефект. 

 

Салвията е отлично средство срещу умора и изтощение. Освен това засилва имунната система и подобрява паметта и концентрацията.

 

Припомнете си още малко за градинския чай като една супер полезна подправка с неповторим аромат.

 

Как действа салвията?

 

Действа антисептично и се прилага за пречистване на гърлото и устната кухина. Помага също и при афти. 

 

Действа антимикробно и има способността да предотвратява вируси. Засилва по естествен начин имунната система и я прави много устойчива срещу всякакви болести. 

 

Има стягаща функция и спира кървенето на рани, помага и за тяхната дезинфекция.

 

Може да се използва за инхалации при язва или възпаление на горните дихателни пътища.

 

 35863

wikipedia.org

Как да използваме градинския чай?

 

Може да се приема като чай, тинктура или етерично масло. 

 

За вътрешна употреба може да си направите чай или запарка. За целта сложете 1 с.л. салвия в топла вода и оставете да се накисне. 

 

Салвията съдържа етерично масло, затова е важно да не покривате съда, в който готвите салвията, за да не се изпари маслото. 

 

Забележка: Не се препоръчва за бременни и страдащи от епилепсия. 

 

35859

wikipedia.org

Рецепти