Румъния
от Kulinar.bg | 16 октомври 2012
Страната на сливите и мамалигата

Румънската кухня е доста разнообразна и включва както специфични ястия, така и такива, възприети от различните чуждестранни култури, с които румънците са били в контакт.

Силно е влиянието на кухните на съседните народи като сръбската, българската и унгарската. В различните региони на страната също се наблюдава обособяване на специфични рецепти и начини на приготвяне на храната.
 

Най-известното, типично румънско, ястие е мамалигата – сварено царевично брашно. Това е ястие, което се използва и като самостоятелно, и като гарнитура, и дълго време е смятано за храна за бедняци, но днес заема почетно място в националната кухня.
 

Румънците използват най-вече свинско месо, но се консумира и пилешко, телешко, агнешко и шилешко.
 

Най-употребяваната алкохолна напитка в страната е виното. Произвеждат се множество специфични местни вина като Тамъйоаса, Граса, Фетяска, както и универсалните Мерло, Каберне совиньон, Совиньон блан, Шардоне...

Характерно е, че румънците предпочитат полусухите и сухи вина, а белите вина се консумират най-често като "шприц” – разредени с газирана вода.
 

Румъния е един от най-големите производители на сливи в света, като почти цялата продукция се използва за приготвянето на ракия с нисък градус, наричана "цуйка". Прави се и плодова ракия с по-висок градус, която се нарича "палинка" и се произвежда от сливи, круши, ябълки и други плодове.

Рецепти