Ролца от "раци"
от Симона Иванова | 24 юли 2015
Какво всъщност представляват?

Защо ролцата от раци се наричат така, след като последното, което има в тях са раци?

 

Замисляли ли сте се над този въпрос? А зачитали ли сте се на етикета на въпросните "рачешки" продукти?

 

Още се наричат сурими. Те са японски продукт, а в Япония сурими означава мляно месо.

 

Рачешките ролца започват да се произвеждат през 60-те години в Япония, като тогава се правят най-вече от пъстърва.

 

Днес обаче вида риба е сменен и в суримите се слагат какви ли не рибни остатъци.

 

Само като си помислим колко скъпи са раците и колко евтини са рачешките ролца, ни става ясно, че в тях може да има всичко друго, но не и месо от рак.

 

Какво има в тях - пречистен рибен белтък - месо от риба + Е 420 + полифосфат или кайма, паста, пюре от риба или друго месо. Вкусотия, нали?

 

32104

Уикипедия



Не искаме да ви отказваме от храната, но ето така изглежда сместа, от която се правят рачешките ролца. Никак не изглежда добре тази странна пихтиеста маса, нали?

 

За да се превърне тази съмнително изглеждаща смес в апетитните ролца, в нея се слага оцветител. Този оцветител в Япония се извлича от ... насекоми. А в другите страни - историята мълчи по този въпрос. 

 

Защо точно "рачешки"? През 1973 г. японска компания пуска такива сурими, чиито вкус наистина напомня рачешкото месо. Те патентоват продукта си и той бързо добива популярност.

 

Те обаче не лъжат клиентите, ясно твърдят, че в този продукт месо от раци - няма. Просто вкусът им напомня за тях.

 

3 години по-късно американска компания забелязва потенциала на този продукт и започва да го произвежда. Всички започват да мислят, че в тези ролца наистина има рачешко месо и така се появява заблудата. 

 

Относно правописа на думата - ролца или рулца - и двете са верни. Думата "руло" идва от френски и се използва в кулинарията. Докато "ролца" - от английски (roll - навивам, завивам).

Рецепти