Предложения за бърза, лесна и полезна вечеря
от Камелия Маринова | 27 януари 2014
Изненадайте близките си с вкусно и леко меню

Когато каним приятели вкъщи е трудно да решим точно какво меню да изберем и да поднесем на масата. Има толкова много възможности, от които да избираме, а гостите често имат различни вкусове, което още повече ни обърква.

 

За това предлагаме няколко идеи за меню за вечеря с приятели.

 

Интересни мезета

 

Важна част от вечерното меню са мезетата. Ако гостите ни са уморени или идват от далече, е хубаво да имаме т.нар. "пръстчета". Това означава да сервираме храна, която е удобна за консумация без да използваме прибори. Пръстчетата много напомнят на солети.

 

Но, вместо да сервираме солети в чашка, както правят по детските партита, може да поднесем нарязани по този начин моркови, краставици, кашкавал, луканка или някакви соленки. Ако ги наредим красиво в хубаво плато или пък ги натопим в някакъв сос, гостите ни биха били още по-приятно изненадани. Хем ще имат нещо за похапване преди основното, хем ще могат лесно да взимат от него, без излишни вилици, чинии и щипки за пренасяне.

 

За вегетарианците

 

Почти всеки от нас има по един приятел, който не яде месо. А няма нищо по-лошо от това някой да си тръгне от вечерята ни с празен стомах. За това, ако сме поканили вегетарианец за гост, то трябва да му обърнем специално внимание. Ако пък искаме да избегнем приготвянето на отделно ястие, можем да направим цялото меню вегетарианско. Просто трябва да приготвим нещо много вкусно като лазаня със спанак или пица със зеленчуци. Така всички гости, дори и месоядните, ще останат доволни и ще си тръгнат сити. И със сигурност няма да забележат отсъствието на месото.

 

Салатата

 

Няма как менюто да мине без салата. Тя е чудесен старт на вечерята и с нея може да експериментираме колкото си поискаме. И все пак, за да сме по-интересни, вместо да сервираме традиционната шопска салата, може да направим салата Цезар или пък още по-смело – спанак с круши или броколи с бекон.

 

Основното - най-добре е с въглехидрати

 

Вечерята само с месо е тежка, а както разбрахме – не е подходяща за всеки. Менюто само с плодове и зеленчуци е прекалено леко и незасищащо. За това въглехидратите са перфектната среда, когато става въпрос за вечеря. Те не са трудносмилаеми като пържолите или недостатъчни като салатите. Всъщност, въглехидратното меню може да бъде изключително вкусно. Можем да се спрем на спагети или макарони, които са напълно задоволителни, особено в компанията на малко пилешко месо и зеленчуци. Не трябва да забравяме да отворим и бутилка вино!

 

Десертът - черешката на тортата

 

Дори и менюто ни да е било вскуно и гостите ни да са се нахранили достатъчно, никога не биха отказали един десерт. А вечерта определено би станала по-добра с едно сладко изкушение. Ако искаме да направим бърз и лек десерт, то ягоди с цеденото мляко е чудесно предложение. За по-тежък и какаов сладкиш можем да използваме рецепта за шоколадово брауни с топка сладолед върху него. Най-любимият десерт обаче се оказва, че е чийзкейка. Прави се бързо и лесно, а вкуса винаги е неповторим. Перфектен завършек на вечерта.

Рецепти